Fotbalul romanesc şi societatea - Raport de Cercetare Fotbalul romanesc şi societatea - Raport de Cercetare

IRES - Fotbalul românesc şi societatea
Raport de Cercetare


Există cel puțin două atitudini faţă de fotbal în societatea contemporană, atitudini care argumentează contradictoriu importanța şi funcţionalitatea acestui fenomen. Există o viziune a sociologilor sau a psihologilor, esențialmente pozitivă, care privește fenomenul fotbalistic ca obiect de studiu şi practică socială afirmativă.

Mult mai la modă este o dimensiune criticistă care pornește de la unele aserțiuni de gândire critică ale Școlii de la Frankfurt, care consideră că substanța fotbalului este exaltarea colectivă, intoxicarea ideologică, conformismul automat, infantilizarea, fascismul şi regresul cultural. O lucrare recentă consideră fotbalul o adevărată “ciumă emoţională” (J-M., Brohm, M. Perelman, Le football, une peste emotionnelle, Gallimard, Paris, 2006) , o practică alienantă care este expresia unei patologii sociale pandemice şi a unor practici idolatrice, fetişiste, iar spectacolul de pe stadion o estetizare a gregarului.

Ca sociologi, nu vom elimina din calcul efectele negative sau derivele, dar vom privilegia acele aspecte pe care le putem studia prin mijloacele metodologice pe care le avem la îndemână, iar ipotezele pe care ne vom baza sunt cele ale studiului modului de instituţionalizare a unor practici sociale în lumea contemporană. Vom considera fotbalul un fapt social și cultural important în societatea noastră, care revendică tot mai multă atenţie și resurse din partea societăţii și a statului, fiind tot mai mult un sector economic ce nu poate fi neglijat [...]

Mai jos puteţi descărca prezentarea generală şi raportul complet în format PDF.