SĂRBĂTORI DE IARNĂ ÎN PANDEMIE

 

SĂRBĂTORI DE IARNĂ ÎN PANDEMIE

CUM A AFECTAT PANDEMIA SĂRBĂTORILE DE IARNĂ ALE ROMÂNILOR?

  

Peste 3 din 10 români spun că planurile de Crăciun din acest an le-au fost afectate de situația pandemică actuală și un procent similar susțin că același lucru s-a întâmplat cu Revelionul.

Mai afectați se declară tinerii și persoanele cu vârste de cel mult 50 de ani, dar și respondenții care locuiesc în Transilvania și Banat.

 

Pandemia le-a stricat planurile de Crăciun, în principal, în privința întâlnirilor cu membri ai familiei, din țară ori străinătate, cu prietenii, dar și din perspectiva participării la petreceri. 15% dintre participanții la sondaj au menționat că le-a fost afectate călătoriile în țară, iar 10% călătoriile în străinătate. Motivele pentru care planurile de Crăciun au fost afectate sunt teama de îmbolnăvire cu COVID-19, reducerea veniturilor în perioada pandemiei, restricțiile de călătorie existente între țări, restricțiile de circulație în localitățile din România, dar și obligativitatea certificatului verde pentru anumite activități. 33% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.

Cât privește Revelionul, cei mai mulți dintre respondenți au spus că pandemia le-a afectat întâlnirile cu prietenii, întâlnirile cu membrii familiei din țară și participarea la petreceri. Motivele principale invocate de participanții la sondaj care au spus că le-au fost afectate planurile de Revelion de către pandemie sunt: reducerea veniturilor în perioada pandemică, teama de îmbolnăvire, faptul că alte persoane nu au certificat verde ori restricționarea activității operatorilor economici, dar și restricțiile de călătorie între țări. 31% dintre respondenți spun că motivul pentru care le-au fost afectate planurile de Crăciun este legat de faptul că nu au certificat verde sau se află în imposibilitatea de a-l obține.

 

CRĂCIUNUL: ÎNAINTE ȘI ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Dacă înainte de pandemie 67% dintre români obișnuiau să petreacă Crăciunul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta doar 43% vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Crăciunul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (42% față de 27%).

19% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Crăciun, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite.

8% dintre respondenți au afirmat că își petreceau Crăciunul la o cabană sau la un hotel din România, însă doar 3% au spus că vor face anul acesta  acest lucru.

4% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Crăciunul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece această sărbătoare în singurătate.

 

REVELIONUL: ÎNAINTE ȘI ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Înainte de pandemie 49% dintre români obișnuiau să petreacă Revelionul acasă, cu familia și prietenii ori rudele care veneau în vizită, anul acesta un procent similar (45%) vor face acest lucru. Procentul celor care petrec Revelionul acasă doar cu partenerul ori persoanele care locuiesc în gospodărie este în creștere față de perioada de dinainte de pandemie (28% față de 36%).

22% dintre participanții la sondaj au declarat că înainte de pandemie, de Revelion, mergeau în vizită la rude sau la prieteni; anul acesta doar 7% vor merge în astfel de vizite.

13% dintre participanții la sondaj obișnuiau să petreacă noaptea dintre ani la restaurant sau la o petrecere organizată; doar 1% dintre respondenți vor petrece Revelionul la fel și în acest an.

10% dintre respondenți  au afirmat că își petreceau Revelionul la o cabană sau la un hotel din România, doar 3% au spus că vor face anul acesta  acest lucru.

3% dintre participanții la sondaj au spus că înainte de pandemie petreceau singuri Revelionul, iar 8% au declarat că anul acesta vor petrece noaptea dintre ani în singurătate.

 

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului:  1.184 de persoane cu vârsta de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivelul populație studiate

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,85%
Perioada realizării anchetei: 12 - 16 noiembrie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe 
website-ul IRES sau mai jos:

 SARBATORI IN PANDEMIE 2021_SONDAJ DE OPINIE by IRES_Romania on Scribd