VACCINAREA ANTI COVID-19 ÎN ROMÂNIA: COPII 5-18 ANI

 

VACCINAREA COVID-19 ÎN ROMÂNIA:

PERCEPȚII, ATITUDINI, COMPORTAMENTE

 

*PĂRINȚI CU COPII 5-18 ANI*

 

Sondajul IRES evaluează percepțiile, atitudinile și comportamentele părinților care au copii cu vârste între 5 și 18 ani cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 și a investigat deopotrivă atât atitudinile părinților cu privire la ei înșiși, dar și pe cele referitoare la copiii lor. Sondajul a fost realizat în parteneriat cu platforma EduPedu.ro, în contextul în care autoritățile din România au anunțat că, în luna decembrie, vaccinarea anti-COVID-19 va fi posibilă și pentru  copiii cu vârsta între 5 și 11 ani.

Demersul IRES este unul care continuă seria cercetărilor dedicate modului în care COVID-19 influențează viața românilor al căror rezultate sunt puse la dispoziție gratuit atât autorităților, dar și tuturor celor interesați.  

Potrivit sondajului, 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani susțin că nu își vor vaccina copiii împotriva COVID-19. Doar jumătate (51%) dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani au discutat deja cu copiii lor despre acest subiect și un procent similar (57%) spun că vor ține cont de opinia copilului în ceea ce privește vaccinarea.

 

Argumentele principale prin care părinții cu copii între 5 și 18 ani nu susțin vaccinarea copiilor lor sunt, de fapt, argumentele prin care părinții explică și decizia care stă la baza comportamentului propriu de a nu se vaccina. În continuare, ”lipsa încrederii în vaccin” și ”frica de reacțiile adverse” sunt explicațiile dominante cu care oamenii își justifică atât propriul comportament, cât și decizia de a nu-și vaccina copiii.

Credem că este nevoie de mai mult efort din partea specialiștilor din domeniul medical pentru a discuta cu oamenii, prin orice mijloace și în orice context, și de a le explica necesitatea vaccinării pentru a le demonta fricile și temerile legate de consecințele administrării serului anti-COVID-19.

Modelul paternalist de creștere și educare a copiilor este încă prezent în societatea noastră actuală, fenomenul fiind bine reflectat de acest studiu în care observăm că cei mai mulți dintre părinți nu discută cu copiii lor despre vaccinare și că nu pentru mulți contează opinia copiilor lor despre acest subiect”, a declarat Dan Jurcan, director cercetare – IRES.

 

ÎNGRIJORAREA PĂRINȚILOR CU PRIVIRE LA RISCUL ÎMBOLNĂVIRII CU COVID – 19 ÎN CONTEXTUL ȘCOLII ÎN FORMAT FIZIC

# Sub jumătate dintre părinții participanți la sondaj se declară îngrijorați cu privire la riscul îmbolnăvirii de COVID-19 a propriului copil în contextul începerii școlii în format fizic. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul femeilor, a tinerilor, a persoanelor cu un nivel scăzut de educație, a celor care locuiesc la sate ori în Transilvania și Banat.

# Mai îngrijorați sunt respondenții în ceea ce îi privește pe alți membri ai familiei (45%) decât pentru îmbolnăvirea copiilor (41%) și este cea mai scăzută în ceea ce îi privește pe ei înșiși (34%).

# În general, nivelul de îngrijorare cu privire la riscul îmbolnăvirii de COVID-19 este mai ridicat în rândul părinților care au copii între 5 și 11 ani.

 

NIVELUL DE ÎNGRIJORARE ȘI CUNOȘTINȚE CU PRIVIRE LA GRADUL DE VACCINARE ÎN ȘCOALĂ.

# 14% dintre părinți spun că, în prezent, copiii lor urmează cursuri în format online (13%) sau hibrid (1%). Principalul motiv pentru care acești copii urmează cursuri online este rata de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ care se situează sub limita de 60%, procentul variind de la 49% în cazul elevilor între 12 și 18 ani până la 63%  în cazul copiilor între 5 și 11 ani.

# Dintre părinții ai căror copii participă la cursuri în format fizic, aproximativ 40% dintre se declară puțin sau deloc îngrijorați cu privire la faptul că educatori sau profesori nevaccinați le predau copiilor.

# În cazul părinților cu copii între 12 și 18 ani, un sfert dintre aceștia (26%) știu că în clasa în care învață copilul/copiii lor elevii nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, în timp ce peste o treime (37%) spun că o parte dintre colegii copiilor lor sunt vaccinați, iar 1% chiar că toți sunt vaccinați. 34% declară că nu cunosc această informație

 

GRADUL DE VACCINARE ÎN RÂNDUL ELEVILOR CU VÂRSTA ÎNTRE 12 ȘI 18 ANI

# 19% dintre părinții chestionați au spun că, până în prezent, copilul lor a fost deja vaccinat împotriva COVID-19. Procentul este în creștere cu 3 puncte procentuale față de sondajul similar realizat la finalul lunii septembrie, când 16% dintre părinți declarau acest lucru.

În proporții mai ridicate decât media îi regăsim pe părinții cu studii superioare, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe intervievații din Moldova.

# Motivațiile care au stat la baza vaccinării a fost: protejarea sănătății copilului  și a familii în cazul a 74% dintre cei care au ales administrarea serului, dorința copilului (12%), accesul la școală sa la diferite libertăți (12%).

# Decizia vaccinării a fost luată în cazul a 25% dintre elevi de către copil, pentru 14% au hotărât părinții/ familia, iar în cazul a 61% dintre elevi vaccinarea împotriva COVID-19 a fost decisă de către copii împreună cu părinții lor.

# Părinții ai căror copii între 12 și 18 ani nu au fost vaccinați, până în prezent, împotriva COVID-19, indică drept principale motivele ale nevaccinării: frica de reacțiile adverse (21%) și lipsa de încredere în vaccin (19%). 9% dintre părinți recunosc că ei înșiși nu sunt de acord ca ai lor copil să fie vaccinat, 7% susțin că vaccinul nu este necesar, iar 6% afirmă că nu este de acord copilul cu vaccinarea. Toto dată 5% dintre ei sun că nu au un motiv anume pentru nevaccinare.

 

GRADUL DE VACCINARE ÎN RÂNDUL COPIILOR CU VÂRSTA ÎNTRE 5 ȘI 11 ANI

# 77% dintre părinții care au copii cu vârsta între 5 și 11 ani au auzit despre faptul că autoritățile au anunțat posibilitatea vaccinării împotriva COVID-10 și pentru această categorie de vârstă.

Sunt mai puțin informați respondenții cu u nivel scăzut de educație și cei care locuiesc în mediul rural.

# Chiar dacă gradul de informare cu privire la acest subiect este unul destul de ridicat, doar jumătate (51%) dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 11 ani au discutat cu cei mici despre vaccinarea împotriva COVID-19.

Femeile, respondenții peste 36 de ani și cei din sudul țării spun, în proporții mai ridicate, că au discutat despre acest subiect cu copiii lor.

# Puțin peste jumătate (57%) dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani participanți la studiu au spus că vor ține cont de opinia copiilor lor atunci când vor lua decizia cu privire la vaccinarea acestora.

Declarativ, sunt mai deschiși în acest sens respondenții peste 36 de ani, cei din medul rural și femeile.

# 14% dintre părinți au declarat, la momentul realizări sondajului, să intenționează să-și vaccineze copiii din această categorie de vârstă cu serul împotriva COVID-19, 6% au spus că nu sunt încă deciși, iar 80% au afirmat că nu îi vor vaccina pe copiii lor.

Motivele pentru care 8 din 10 părinți cu copii între 5 și 11 ani nu vor să își vaccineze copiii sunt similare cu cele ale părinților cu copii de vârstă mai mare: frica de reacții adverse (28%) și lipsa încrederii în vaccin (26%), fiind majoritare. 10% dintre părinți sunt de părere că sunt prea mici copiii pentru a fi vaccinați, 6% cred că vaccinul nu este necesar, 5% spun că ei înșiși nu cred în virus sau în gravitatea bolii, 3% susțin că le lipsesc informațiile necesare, 3% afirmă că vaccinul nu este eficient/nu protejează, iar alți 3% recunosc că ei înșiși nu doresc ori nu sunt de acord u vaccinarea. 

5% nu pot invoca un motiv anume pentru care spun că nu îi vor vaccina pe copii, 2% declară că nu au luat încă o decizie.

Printre cei mai deschiși pentru vaccinare îi regăsim pe părinții peste 36 de ani, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe cei din sudul țării.  

 

TESTARE / INFECTARE ÎN RÂNDUL ELEVILOR CU VÂRSTA ÎNTRE 12 ȘI 18 ANI

# Cel puțin 4 din 10 copii între 5 și 18 ani au fost testați, până în prezent, cel puțin o dată pentru COVID-19; 37% este procentul în rândul copiilor între 5 și 11 ani, iar 48% în rândul celor între 12 și 18 ani.

Proporția celor testați este mai ridicată în rândul elevilor care au părinți cu studii superioare, care locuiesc în mediul urban ș cu vârsta peste 51 de ani.

# 1 din 10 copii între 5 și 18 ani au fost infectați, până în prezent, cu COVID-19, procentul fiind mai ridicat în rândul copiilor între 12 și 18 ani – 14%.

 

TESTARE ȘI ȘCOALĂ

# Peste 90% dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 18 ani au auzit despre faptul că începe testarea copiilor în școli.

# Dacă peste două treimi dintre părinți sunt de acord ca ai lor copii să fie testați în unitatea de învățământ de către personal specializat, în laboratoare sau unități specializate ori chiar să își testeze acasă copiii, mult mai mică este favorabilitatea pentru testarea copiilor de către cadrele didactice. 33% sunt de acord cu această ultimă soluție, procentul fiind ușor mai ridicat (38%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (29%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani.

 

VACCINARE ȘI ȘCOALĂ

# Dacă ar avea posibilitatea de a alege, aproape 60% dintre părinții cu copii între 5 și 18 ani ar prefera să nu-și vaccineze copii, dar aceștia să poată participa la cursuri în format fizic. Procentul este mai ridicat (67%) în rândul părinților cu copii între 5 și 11 ani, dar mai scăzut (50%) în cazul celor cu copii între 12 și 18 ani.

# 36% dintre părinții copiilor între 12 și 18 ani sunt în favoarea opțiunii de a-și vaccina copiii, iar aceștia să participe la cursuri în format fizic. Părinții peste 46 de ani și cei cu educație ridicată sunt în proporții mai ridicate favorabili acestei opțiuni, însă doar 18% dintre părinții cu copii între 5 și 11 ani ar agrea o astfel de opțiune.

 

PĂRINȚII NEVACCINAȚI: DE CE NU S-AU IMUNIZAT? CINE ȘI CE I-AR PUTEA CONVINGE?

# 1 din 5 părinți declară că a fost infectat cu COVID-19 de la debutul pandemiei.

# Aproximativ jumătate dintre părinții copiilor cu vârsta între 5 și 18 ani nu s-au vaccinat până la acest moment (rata de vaccinare la finalul lunii noiembrie era, în România, de aproximativ 47% la nivelul populație adulte). Vaccinarea este mai ridicată în rândul părinților cu copii între 12 și 18 ani, comparativ cu părinții copiilor între 5 și 11 ani.

# Motivele invocate de cei mai mulți dintre părinții care nu s-au vaccinat până în prezent sunt ”lipsa încrederii în vaccin” și ”frica de efectele adverse” ale vaccinului. 6% spun ferm că nu doresc să se vaccineze, alți 6% susțin că nu cred în virus ori în gravitatea bolii, iar 4% spun că au trecut prin boală.

# Disponibilitatea de vaccinare este foarte scăzută în rândul celor care nu s-au vaccinat până în prezent: 8 din 10 dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze (83% în cazul părinților cu copii între 5 și 11 an, 77% în rândul celor cu copii între 12 și 18 ani).

 

 

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 897 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivelul populație studiate

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,3%
Perioada realizării anchetei: 18-25 noiembrie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe 
website-ul IRES

 

Studiul pe larg poate fi vizualizat mai jos: