VACCINAREA ÎN ROMÂNIA

 

 

ü Trei sferturi dintre români au opinii favorabile cu privire la vaccinuri, în general

ü Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile

ü  9 din 10 români spun că s-au vaccinat pe parcursul vieții lor

ü Două treimi dintre români își amintesc că nu au avut reacții adverse în urma imunizării, în timp ce 9% susțin că au avut astfel de reacții

 

# Aproape trei sferturi dintre români (73%) spun că au o părere bună și foarte bună despre vaccinuri, în timp ce 23% au opinii defavorabile.

Respondenții între  51 și 65 de ani au o părere bună despre vaccinuri în proporție ușor mai ridicată, ponderea cea mai ridicată a scepticilor fiind în rândul tinerilor și a celor de cel mult 50 de ani. Cu cât nivelul lor de educație este mai ridicat, cu atât respondenții declară în proporție mai mare că au o părere bună despre vaccinuri.

# Teama de reacții adverse este motivul principal care stă la baza opiniei defavorabile privind vaccinurile.

Întrebați care este principalul motiv pentru care au o părere proastă despre vaccinuri, cei 23% dintre intervievați care sunt de această părere avansează următoarele motive: teama de reacții adverse – 37%, lipsa încrederii sau acordului cu vaccinurile – 15%, precum și lipsa informațiilor la care are acces populația/ suspiciunea de manipulare – 11%, siguranța/eficacitatea vaccinurilor – 10%. În proporții mai mici, respondenții spun că nu sunt testate suficient – 4%, că acestea sunt împotriva oamenilor/ nu sunt benefice – 1%, nu sunt necesare – 4% sau sunt dezvoltate într-un timp prea scurt – alți 2%.

# 9 din 10 români spun că s-au vaccinat pe parcursul vieții lor.

91% dintre persoanele intervievate spun că își amintesc că s-ar fi vaccinat cel puțin o dată – 62% doar cu vaccinurile obligatorii, iar 29% și cu alte vaccinuri decât cele obligatorii; în același timp, 8% declară că nu s-au vaccinat niciodată, 1% nu își amintesc. Cei care declară că nu s-au vaccinat niciodată sunt în proporții mai mari în rândul celor cu nivel scăzut de educație, cu vârsta între 51 și 65 de ani și cei care locuiesc în Moldova.

9% dintre respondenți care s-au vaccinat spun că își amintesc să fi avut reacții adverse în urma imunizării, pe când două treimi (68%) spun că își amintesc că nu au avut reacții adverse. 23% nu își amintesc aceste detalii.

 

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.619 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,5%
Perioada realizării anchetei: 19 – 23 martie 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe
website-ul IRES.