CUM VĂD ROMÂNII ANUL 2021?

13 ianuarie 2021

 

CUM VĂD ROMÂNII ANUL 2021? 

SPERANȚE ȘI PREDICȚII

 

 

Românii au început anul 2021 cu o stare de pesimism cu privire la situația generală din România. În acest an, pe fondul pandemiei de COVID-19, indicatorul de percepție legat de direcția în care merge țara nu este influențat în mod pozitiv de climatul generat, în mod obișnuit, de sărbătorile de iarnă.

Românii au speranțe mari pentru un viitor mai bun – atât în plan personal, dar și cu privire la România, în același timp însă au temeri legate de evoluția COVID-19 în țara noastră, de reușita campaniei naționale de vaccinare, dar și legate de aspecte care țin de prosperitatea țării.

Principalele concluzii ale studiului:

ü 7 din 10 români cred că direcția în care merge România este una greșită

ü 8 din 10 români cred că 2020 a fost un an prost pentru România, dar aproape trei sferturi sunt optimiști că 2021 va fi mai bun

ü 85% dintre români nu cred că, în 2021, România va trece la moneda Euro

ü Aproximativ 1 din 10 români crede că veniturile românilor vor crește în 2021

ü Jumătate dintre români apreciază că în 2021 este probabil ca viața din România să revină la normal după efectele pandemiei de COVID-19

ü Două treimi dintre români sunt pesimiști cu privire la recuperarea completă a economiei României după efectele pandemiei de COVID-19

ü 1 din 2 români crede că este posibil ca România să fie lovită, în 2021, de un al treilea val de COVID-19, mai periculos

ü O treime dintre români cred că România va reuși să atingă ținta de vaccinare pe care și-a propus-o

 

SPERANȚE PERSONALE DE LA 2021

La nivelul predicțiilor individuale ale intervievaților, anul 2021 va fi unul în care românii vor merge mai des la biserică (64% dintre subiecți considerând acest lucru) și vor obține venituri mai mari (39%). Totodată, aproximativ 4 din 10 participanți la studiu menționează că vor începe o dietă alimentară (41%) sau că își vor face un vaccin de orice fel (43%). În proporții mai mici, de aproximativ 10%, respondenții consideră că vor începe o afacere în 2021 (13%), că își vor schimba locul de muncă sau că își vor schimba meseria/profesia (12%, respectiv 9%) sau că se vor muta în altă locuință (10%). De asemenea, 9% dintre subiecți estimează că se vor îmbolnăvi în acest an, iar alți 8% sunt de părere că vor fi internați în spital.

Exceptând aspectele legate de dietă și îmbolnăvire, unde predicțiile sunt specifice mai degrabă femeilor și vârstnicilor, celelalte sunt previzionate în mai mare măsură de către bărbați, de tinerii cu vârsta între 18-35 de ani, de persoanele studii medii sau superioare și de cei care locuiesc în mediul urban.

Doar 4% se gândesc să facă, în 2021, un împrumut mai mare de 10.000 euro.

Majoritatea persoanelor chestionate sunt de acord (total sau parțial) că anul 2020 a fost unul prost, atât pentru ei, cât și pentru familiile acestora (63%), însă acestea rămân optimiste, astfel că 80% dintre ele apreciază că noul an va fi mai bun; aceeași proporție de intervievați spune și că și-au făcut sau își vor face rezoluții de a îndeplini anumite lucruri în 2021.

Optimismul cu privire la anul 2021 este mai ridicat în rândul populației din mediul urban, din sudul țării, dar și din Transilvania și Banat, precum și în rândul celor tineri (18-35 de ani) și a respondenților cu studii superioare. În schimb, atitudinile cu privire la descrierea anului 2020 sunt destul de similare, indiferent de categoriile socio-demografice din care provin respondenții.

 

CU SPERANȚE PENTRU VIITOR, ROMÂNII RĂMÂN PESIMIȘTI CU PRIVIRE LA PROSPERITATEA ROMÂNILOR ȘI REVENIREA LA O VIAȚĂ NORMALĂ PE FONDUL PANDEMIEI DE COVID-19

La nivel general, cei mai mulți subiecți (69%) consideră că direcția în care merg lucrurile în România este una greșită. De altfel, 67% dintre ei estimează ca fiind puțin sau deloc probabil ca economia României să se recupereze complet după efectele pandemiei de COVID-19; în completare, una din două persoane crede că este probabil sau foarte probabil ca viața în România să revină la normal după efectele cauzate de pandemie.

Deși 82% dintre persoanele chestionate sunt în acord total sau parțial că anul 2020 a fost un an prost pentru România, există optimism pentru noul an, astfel că aproape trei sferturi dintre respondenți (74%) au credința că anul 2021 va fi mai bun pentru România, comparativ cu cel din urmă; de asemenea, peste jumătate dintre subiecți (59%) sunt de acord (total sau parțial) că economia globală va fi mai puternică în 2021 decât a fost în 2020.

Perspectiva sumbră asupra anului 2021 pentru România este caracteristică în mai mare măsură tinerilor (18-35 de ani) și femeilor; nu se observă diferențe majore în rândul categoriilor socio-demografice în ceea ce privește evaluarea anului 2021 și a modului în care va decurge economia globală.

Conform previziunilor a 85% dintre participanții la studiu, România nu va reuși să introducă moneda Euro anul acesta și doar 1 din 10 români crede că veniturile românilor vor crește în 2021, jumătate dintre respondenți (51%) cred că acestea vor rămâne la fel în acest an, iar o treime apreciază chiar că acestea vor scădea.

Persoanele mai încrezătoare în ceea ce privește situația economică a românilor sunt în mai mare măsură bărbații, persoanele cu vârsta între 18-35 de ani, cei cu studii medii, respondenții care locuiesc în mediul urban, dar și în zona Transilvaniei și a Banatului.

Posibilitatea ca, în vara anului 2021, românii să își poată face vacanțele la munte și la mare, în țară, fără restricții este percepută ca fiind realizabilă de către 44% dintre cei chestionați, alți 53% exprimând o opinie contrară.

Mai optimiști par a fi persoanele tinere, bărbații, cei cu educație medie, respondenții din orașe și din Transilvania, Banat sau în sudul țării, însă diferențele între diferitele categorii sunt destul de mici.

 

CUM VA EVOLUA PANDEMIA DE COVID-19 ÎN ROMÂNIA?

Unul din doi români (52%) se teme că România ar putea fi lovită de un al treilea val al pandemiei, mai periculos decât situația de până acum; în același timp, însă, 43% consideră improbabil ca acest fapt să se întâmple.

Despre probabilitatea ca România să reușească să vaccineze numărul de persoane pe care autoritățile și l-au propus în strategia de vaccinare, părerea majorității (64%) celor intervievați este negativă; în schimb, o treime dintre respondenți (33%) apreciază o reușită a României în acest sens.

Jumătate dintre participanții la studiu (51%) sunt de părere că, în 2021, nu se va reuși imunizarea unei proporții suficiente a populației României contra COVID-19, prin vaccinare și măsuri de protecție; în timp ce 46% dintre cei chestionați sunt mai optimiști cu privire la acest aspect. 

Sentimentul de frică pentru un astfel de scenariu este mai răspândit în rândul femeilor, a celor cu vârsta între 36-50 de ani și a persoanelor cu educație elementară. În schimb, încrederea în succesul vaccinării numărului de persoane propus de către autorități, dar și în faptul că se va realiza imunizarea unei proporții suficiente a populației României este mai ridicată în rândul persoanelor de peste 50 de ani și a celor care au studii superioare.

 

Peste 6 din 10 respondenți (65%) consideră că, anul acesta, se vor mai restrânge și alte drepturi ale cetățenilor, din cauza luptei împotriva pandemiei de COVID - 19. Acești subiecți provin în mai mare măsură din rândul persoanelor cu vârsta peste 51 de ani, a celor cu educație scăzută și în rândul respondenților care locuiesc în mediul rural. 

 

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.030 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%

Perioada realizării anchetei: 7 - 8 ianuarie 2021

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

 

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.