BILANȚUL ANULUI 2020 - PARTEA I

 

28 decembrie 2020

BILANȚUL ANULUI 2020 - PARTEA I

IMPACTUL COVID-19 ASUPRA STĂRII EMOȚIONALE ȘI A SĂNĂTĂȚII ROMÂNILOR

Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra stării emoționale a românilor: un sfert dintre participanții la studiul IRES spun că au suferit, în acest an de singurătate, tot un sfert au simțit nevoia să discute cu cineva apropiat, dar nu au avut cu cine, iar 4 din 10 români au resimțit stres-ul din cauza izolării sau a restricțiilor legate de pandemie.

Doar 1 din 5 români are încredere în Guvernul României privind organizarea campaniei de vaccinare a populației, totuși o treime dintre participanții la studiu se declară deciși să se vaccineze. În acest context, optimismul românilor cu privire la finalul pandemiei este moderat, chiar dacă jumătate dintre ei cred că lucrurile se îndreaptă spre bine în gestionarea pandemiei, puțin peste o treime sunt de părere că pandemia se va încheia în anul 2021. 

Sondajul face parte dintr-un studiu mai amplu cu privire la activitățile umane și practicile sociale din anul 2020, partea a doua a acestuia urmând a fi difuzată în zilele următoare.  

 

MAI PUȚIN ROMÂNI AU ACCESAT, ÎN 2020, SERVICII MEDICALE ȘI AU CUMPĂRAT MEDICAMENTE

# Două treimi dintre români spun că au fost în acest an la medic, cu 12% mai puțini decât în studiul similar realizat pentru 2019.

Femeile, persoanele peste 51 de ani, vârstnicii, cei cu un nivel ridicat de educație sunt categoriile de respondenți care spun ă au fost la doctor în proporții mai ridicate decât altele.

# 15% dintre români au declarat că au fost, în 2020, internați în spital, cu 4% mai puțini decât în 2019.

Femeile, vârstnicii și cei cu un nivel redus de educație sunt respondenții care au declarat în proporții mai ridicate decât alții că au fost internați în spital în acest an.

# Și achiziția de medicamente a scăzut ușor, conform sondajului: în 2020 au cumpărat medicamente 86% dintre români, cu 6% mai puțini decât în 2019.

Achiziția este mai ridicată în rândul femeilor și a persoanelor peste 51 de ani.

# Doar 8% dintre români spun că au contractat noul coronavirus, iar aproape 3 din 10 români spun că un membru al familiei sau un prieten s-a îmbolnăvit de COVID-19, în acest an.

Tinerii și persoanele cu educație ridicată sunt cei care au avut în familie sau în rândul prietenilor persoane care s-au îmbolnăvit cu COVID-19.

# 4 din 10 români spun că au avut în acest an și alte probleme medicale în afara celor legate de COVID – 19

Cei mai afectați sunt respondenții cu vârsta de peste 51 de ani, dar și femeile și cei cu un nivel scăzut de educație.

 

1 DIN 5 ROMÂNI S-A TESTAT, 1 DIN 3 ESTE DECIS SĂ SE VACCINEZE

# 1 din 5 români spune că a făcut un test pentru depistarea COVID-19 în organism, iar dintre cei aproape 80% care nu s-au testat, 65% susțin că s-ar fi testat dacă ar fi avut ocazia.

Persoanele educate și cu vârsta între 51 și 65 de ani sunt categoriile care s-au testat în proporții mai ridicate decât altele, iar mai vârstnicii și cei educați spun, comparativ cu alte categorii, că s-ar fi testat.

# O treime dintre participanții la studiu declară că sunt deciși să se vaccineze (procentul este în creștere față de un studiu realizat cu o săptămână înainte – în perioada 12 – 14 decembrie, când 25% dintre respondenți spuneau că s-ar vaccina cât mai repede). Aproape 4 din 10 sunt încă indeciși cu privire la vaccinare, în timp ce 1 din 4 români este decis să nu se vaccineze.

Bărbații, persoanele cu vârste între 51 și 65 de ani și peste și cei educați sunt în proporții mai ridicate decise să se vaccineze, în timp ce tinerii sunt printre cei mai indeciși.

 

ROMÂNII NU AU ÎNCREDERE ÎN GUVERN ȘI CRED CĂ ACESTA NU A INFORMAT CORECT POPULAȚIA PRIVIND PANDEMIA

# Românii au foarte puțină încredere în Guvernul României cu privire la organizarea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, doar 1 din 5 români spune că are încredere multă și foarte multă, în timp ce aproape trei sferturi se poziționează pe axa neîncrederii.

Persoanele peste 51 de ani și cele cu educație ridicată sunt mai favorabile față de Guvern, în timp ce tinerii și cei cu educație scăzută sunt neîncrezători.

# Mai mult de jumătate dintre români (58%) cred că Guvernul nu a informa corect populația cu privire pandemia de COVID-19, iar o treime cred că informarea a fost corectă.

Vârstnicii, persoanele educate și cei din mediul urban sunt cei care cred în cea mai mare măsură în corectitudinea Guvernului, pe când tinerii, cei adulții între 36 și 50 de ani, persoanele cu educație scăzută sau cei care locuiesc la sat cred contrariul.

 

ROMÂNII NU SUNT OPTIMIȘTI CU PRIVIRE LA FINALUL PANDEMIEI

# Chiar dacă mai mult de jumătate dintre participanții la studiu spun că lucrurile se îndreaptă spre bine în gestionarea pandemiei, mai mult de jumătate dintre români sunt de părere că pandemia de COVID-19 nu se va încheia în anul 2021, puțin peste o treime sunt însă optimiști și cred că anul care vine va aduce cu el finalul pandemiei.

Sunt mai optimiști cei cu vârste între 51 și 65 de ani, iar persoanele educate, tinerii și cele cu vârste între 36 și 50 de ani sunt mai pesimiste. 

 

PANDEMIA DE COVID-19 A ACCENTUAT SINGURĂTATEA ȘI STRES-UL: UN SFERT DINTRE ROMÂNI AU SUFERIT ANUL ACESTA DE SINGURĂTATE, IAR UN PROCENT SIMILAR A PIERDUT VENITURI IMPORTANTE

# 4 din 10 români s-au gândit, în acest an, la moarte și peste jumătate dintre participanții la studiu declară că le-a fost teamă ca ei înșiși sau cineva drag ar putea muri.

Gândurile legate de moarte au fost prezente în proporții mai ridicate în rândul femeilor și vârstnicilor.

# 6% dintre cei chestionați au spus că anul acesta au pierdut pe cineva drag din cauza pandemiei.

# Un sfert dintre români au suferit anul acesta de singurătate, cei mai afectați fiind vârstnicii, femeile și persoanele cu nivel de educație scăzut, iar tot aproape un sfert dintre participanții la studiu au spus că au simțit nevoia să discute cu cineva apropiat, dar nu au avut cu cine; vârstnicii și persoanele cu educație scăzută fiind printre cei mai expuși la lipsa altor persoane cu care să comunice.

# 4 din 10 respondenți spun că izolarea sau restricțiile impuse de COVID-19 le-au provocat stări de stres, mai afectați decât media fiind tinerii și femeile.

# 14% dintre cei chestionați au spus că au fost, în acest an, în situația de a avea nevoie de ajutor și de a nu avea la cine să apeleze, iar 16% nu au primit sprijinul de care au avut nevoie.

# 6% dintre participanții la studiu spun că și-au pierdut, în 2020, locul de muncă.

# Un sfert spun că au pierdut, în acest an, din cauza pandemiei, venituri importante, cei mai afectați de această situație fiind tinerii și persoanele de până în 50 de ani.

# 5% dintre respondenți spun că în acest an, pe perioada pandemiei de COVID-19, au întâmpinat dificultăți cu privire la procurarea alimentelor.

 

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.085 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,03%

Perioada realizării anchetei: 18 - 21 decembrie 2020

Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

 

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.