CONTEXT
În contextul evoluției rapide a cazurilor de coronavirus COVID – 19 pe plan mondial și a măsurilor recente ale autorităților române cu privire la răspândirea bolii, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat un sondaj de opinie pentru a evalua percepțiile și atitudinile românilor față de aceste teme.
#Subiectul COVID – 19 se discută, cel puțin o dată pe zi în trei sferturi dintre familiile din România
Pe un fond de mediatizare extrem de puternică, 99% dintre români au auzit despre epidemia de coronavirus, boala apărută în decembrie 2019 în provincia Wuhan din China și care se extinde la nivel mondial. Două treimi dintre participanții la studiu (67%) se declară îngrijorați pentru ei și pentru familiile lor cu privire la epidemia COVID – 19. Îngrijorarea se manifestă în proporții mai ridicate în rândul femeilor (76%) și în rândul vârstnicilor (83%).
74% dintre cei chestionați discută cel puțin o dată pe zi despre acest subiect cu familia, 58% fac acest lucru cu prietenii, 33% cu colegii de birou, iar 21% cu vecinii.
Peste un sfert dintre români (30%) declară că se simt foarte informați cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja împotriva coronavirusului, iar 1 din 6 (59%) spun că se simt bine informați.
#1 din 10 români a cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități m ai mari decât de obicei
95% dintre participanții la studiu declară că, de la apariția primelor cazuri în România, s-au informat cu privire la evoluția bolii în țara noastră. 13% și-au anulat călătorii în țară, 13% și-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor, 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantități mai mari decât de obicei, 11% și-au anulat călătorii în străinătate.
#Mass media și Facebook – principalele surse de informare ale românilor în ceea ce privește epidemia de coronavirus COVID - 19
Peste trei sferturi dintre românii care se informează despre epidemia de coronavirus COVID – 19 au ca sursă mass media, peste un sfert se informează de pe Facebook, în timp ce sursele de informare oficiale - instituții ale statului sau medicii – sunt accesate de mai puțin respondenți.
#6 din 10 români sunt îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate
În situația creată de răspândirea coronavirusului, 62% dintre respondenți se declară îngrijorați cu privire la călătoriile în străinătate.
Jumătate dintre participanții la studiu se declară îngrijorați să meargă în mall-uri sau în mari magazine (51%) și în proporții similare să participe la spectacole/evenimente (55%), să facă excursii în țară (51%), să folosească mijloacele de transport în comun (51%).
#Accesul la tratament și medicamente – principala îngrijorare a românilor în cazul în care s-ar afla în autoizolare
În cazul în care s-ar afla în situația de a fi autoizolați, la domiciliu, peste un sfert dintre cei chestionați spun că ar fi îngrijorați de faptul că nu ar avea acces la medicamente și tratament adecvat. Pe locurile următoare în lista îngrijorărilor se află lipsa resurselor financiare (13%), insuficiența hranei (12%), plictiseala (11%), pierderea locului de muncă (9%) sau contaminarea altor persoane sau a membrilor familiei (5%). 5% declară că nu ar avea nicio îngrijorare.
#Încredere scăzută în stat, grad ridicat de favorabilitate față de măsurile autorităților privind coronavirusul
Măsurile recente luate de autorități pentru a preveni răspândirea bolii au un grad foarte ridicat de notorietate, dar și de favorabilitate. 81% dintre cei chestionați sunt de acord cu decizia suspendării cursurilor în învățământul preuniversitar, 87% sunt de acord cu suspendarea transportului regulat de persoane spre și din Italia pe cale aeriană, feroviară și rutieră și 85% sunt favorabili măsurii privind interzicea manifestărilor/evenimentelor publice de amploare.
6 din 10 români consideră că măsurile luate de autoritățile române pentru a preveni răspândirea coronavirusului sunt potrivite. Totuși, mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente, iar 9% dintre participanții la studiu cred că sunt exagerate.
Peste trei sferturi dintre respondenți evaluează drept bună și foarte bună activitatea autorităților române privind măsurile preventive cu privire la această situație.
50% dintre respondenți declară că au puțină și foarte puțină încredere în statul român privind gestionarea situației privind coronavirusul.
#Aproape trei sferturi dintre români declară că nu au încredere în sistemul de sănătate de la noi pentru a face față situației actuale
72% dintre participanții la studiu spun că au puțină și foarte puțină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face față situației privind coronavirusul. 35% au încredere multă și foarte multă.
COVID – 19 ȘI IMPACTUL ASUPRA ANULUI ELECTORAL 2020
Peste jumătate dintre români (54%) sunt de părere că epidemia de coronavirus și măsurile privind combaterea epidemiei pot influența organizarea alegerilor locale din acest an și o proporție similară cred că situația (52%) poate influența organizarea alegerilor anticipate.
Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 926 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,28%
Perioada realizării anchetei: 10 – 11 martie 2020
Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Studiul pe larg poate fi consultat mai jos: