CUM VAD ROMANII VIITORUL?
52% dintre români cred că „doar Dumnezeu poate decide viitorul nostru”, 65% că „viitorul este în mâna conducătorilor” şi 60% cred că „oamenii îşi fac degeaba planuri de viitor, viitorul nu depinde de ei”. 
Studiul arată că un fenomen îngrijorător: lipsa unui sentiment al participării sociale şi al preocupării pentru mersul lucrurilor în ţară. Doar un procent infim, 4%, menţionează acest domeniu ca univers al preocupărilor şi planurilor de viitor. Restul înseamnă planuri individuale, preocupări individualiste şi egoiste care angrenează doar reuşita individului şi pe cea a familiei. Cu toate că aproape jumătate dintre români declară că nu şi-au făcut planuri pentru anul 2017, 63% cred că anul viitor va fi mai bun decât anul acesta, iar cu referire la familie optimismul fără temei este şi mai puternic - 67% cred asta.

Dar când este vorba despre viitorul României, doar 39% cred ca acesta va fi mai bun. Românul nu simte angrenajul social care există între individ, comunitate şi societatea în ansamblul ei. 

Studiul IRES a fost realizat pentru SINTEZA, revista de cultură şi gândire strategică nr. 41.

Vă invităm să consultaţi studiul pe larg:

 

  IRES_Perceptii publice asupra viitorului by IRES2017 on Scribd

 

 

Fişa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.008 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%

Perioada anchetei: 8-12 iunie 2017

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)