CRĂCIUNUL LA ROMÂNI

Existența lui Moș Crăciun rămâne un subiect controversat: jumătate dintre participanții la un studiu IRES declară că Moș Crăciun există, în timp ce altă jumătate susțin că acesta nu există. Printre cei care spun că Moș Crăciun există se regăsesc într-o proporție mai mare femeile, respondenții între 36 și 50 de ani, dar și cei peste 65 de ani, persoanele cu studii elementare și care locuiesc în Moldova.

Ce își doresc românii de la Moș Crăciun?

Mai mult de jumătate dintre participanții la studiu declară că nu i-au scris niciodată o scrisoare lui Moș Crăciun. Însă dacă ar fi să îi scrie acum o scrisoare, sănătatea este primul loc în topul dorințelor pe care românii le-ar avea de la Moș Crăciun. Pentru România, oamenii cer prosperitate, conducători mai buni,  schimbare în bine sau pace.

Prezentăm câteva dintre datele rezultate:

STAREA DE SPIRIT A ROMÂNILOR ÎN PRAG DE CRĂCIUN

  • 7 din 10 români cred că în România lucrurile merg într-o direcție greșită.
  • Un sfert dintre respondenți cred că trăiesc mai bine acum decât în urmă cu 5 ani, iar puțin peste o treime cred că vor trăi mai bine peste 5 ani. Optimiști sunt mai ales bărbații, tinerii, respondenții cu studii superioare și care locuiesc în mediul urban și în zona de sud a țării.

 

RAPORTAREA LA TRADIȚIILE SPECIFICE CRĂCIUNULUI

  • 7 din 10 români se consideră persoane care respectă tradițiile, iar trei sferturi susțin că păstrează tradițiile de Crăciun, proporții mai mare regăsim în rândul vârstnicilor, în cazul persoanelor cu educație scăzută, dar și printre respondenții din mediul rural sau printre cei care locuiesc în Transilvania și Banat.
  • Pentru jumătate dintre români, colindatul este cea mai frumoasă tradiție de Crăciun.
  • cincime dintre români consideră Crăciunul o sărbătoare comercială, tinerii , cei cu studii superioare, respondenții din mediul urban și care locuiesc în sudul țării se raliază într-o proporție mai mare acestei opinii.

 

CRĂCIUNUL – SĂRBĂTOARE ÎN FAMILIE

  • 85% dintre români obișnuiesc să petreacă Crăciunul exclusiv în familie.
  • În acest an, doar 1 din 10 români își va petrece Crăciunul în altă parte decât acasă, fie în țară - la rude sau la pensiuni, fie în străinătate.

 

COMPORTAMENTE ASOCIATE CRĂCIUNULUI

  • Tradiția împodobirii bradului de Crăciun este continuată de peste 8 din 10 români, fiind mai prezent în rândul tinerilor, a celor cu studii medii și în Transilvania.
  • Peste 60% dintre cei care spun că vor împodobi în acest an brad de Crăciun vor cumpăra și decorațiunile necesare.
  • 4 din 10 respondenți care obișnuiesc să împodobească bradul nu au o culoare preferată pentru decorarea acestuia, dar pentru 58% dintre cei chestionați împodobirea bradului de Crăciun nu este la voia întâmplării: roșu este culoarea dominantă, urmată de argintiu, albastru, auriu. Preferința pentru o culoare este mai crescută în rândul femeilor, al tinerilor și în cazul respondenților care locuiesc în Moldova.
  • Cadourile sunt aproape nelipsite de Crăciun, 9 din 10 români declară că obișnuiesc să ofere cadouri cu această ocazie, familia și prietenii fiind cele două categorii care beneficiază de atenția celor mai mulți dintre participanții la studiu.
  • Mai mult de trei sferturi dintre români prepară un meniu special cu ocazia Crăciunului. Tendința se regăsește într-o proporție mai crescută în rândul femeilor, în cazul respondenților de peste 51 de ani și care locuiesc în zona Moldovei. Sarmalele domină lista preparatelor din meniul de Crăciun, urmate fiind la mare distanță de carnea de porc și de cozonac.

 Detalii metodologice:

Volumul eșantionului: 900 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,3%

Perioada realizării anchetei: 27-18 august 2016

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Beneficiar: Studiul a fost realizat pentru Sinteza, Revista de cultură și gândie strategică

 

 

 

Studiul poate fi consultat pe larg sau vizualizat mai jos:

 

  IRES_CRACIUNUL LA ROMANI_2016 by IRES_ARES on Scribd