EXIT POLL IRES, ALEGERI PARLAMENTARE 2016

Cluj Napoca, 16 decembrie 2016

 

 

EXIT POLL IRES, ALEGERI PARLAMENTARE 2016

CEL MAI AMPLU PROIECT DE CERCETARE ELECTORALĂ DIN ROMÂNIA

CELE MAI CORECTE REZULTATE

 

 

Exit poll-ul realizat, duminică, 11 decembrie 2016, de către Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, a fost cel mai amplu proiect de cercetare electorală derulat în România, la ieșirea de la urne, cu ocazia alegerilor parlamentare din acest an.

Peste 500 de persoane au fost implicate în întreg procesul de realizare a studiului, 360 dintre acestea fiind operatori de interviu.

IRES a utilizat pentru realizarea sondajului la ieșirea de la urne metoda de colectare a datelor pe tabletă (TAPI), completarea chestionarelor direct pe un dispozitiv mobil cu acces la internet, printr-o aplicație dedicată și adaptată acestui tip de studii, având următoarele avantaje:

 ·         încărcarea datelor colectate pe serverul de date în timp real;

·         acces la informații și rapoarte legate de activitatea operatorilor, necesare în procesul de verificare a datelor: ora exactă a aplicării chestionarelor, durata de aplicare, geotagging, durata între chestionare, respectarea pasului statistic;

·         înregistrarea prezenței la vot prin numărarea persoanelor care au ieșit din secția de vot cuprinsă în eșantion și verificarea informației în timp real cu datele furnizate de Biroul Electoral Central;

·         verificarea consistenței bazei de date prin modulul de proofing;       

·         contactarea operatorilor în timp real, prin serviciul de mesaje on-line integrat în aplicație, inclusiv prin funcția de mass message sau segmentări pe grupuri de operatori;

·         respectarea structurii logice de navigare a chestionarului prin implementarea condițiilor de afișare a unor întrebări din chestionar;

·         compatibilitate cu sistemul de prelucrare a datelor utilizat de către echipa de suport.

 

 

Astfel, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a furnizat, în ziua votului, la ora 21.00, primele estimări ale rezultatelor pe baza datelor colectate de operatorii de interviu până la ora 20.00, iar estimările finale, pe baza datelor colectate până la închiderea urnelor, au fost comunicate la ora 22.00.

 

 Estimările IRES au avut o abatere maximă de 0.96% față de rezultatul final comunicat de Biroul Electoral Central.  Mai multe detalii găsiţi în comunicatul de presă.

 

Studiul a fost realizat pentru postul de televiziune Digi24 HD, iar rezultatele au fost prezentate într-o ediție specială.

 

Infografia ataşată sintetizează ce a însemnat exit poll-ul IRES pentru alegerile parlamentare 2016:

 

Despre Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES

Înființat în 2009, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES activează pe piața de cercetare din România și funcționează ca un think tank independent, o parte dintre studiile și proiectele pe care le dezvoltăm fiind dedicate optimizării politicilor publice în diferite domenii ale societății românești. De la înființare, IRES a pus la dispoziție publicului larg peste 100 de sondaje de opinie pe diferite teme care radiografiază societatea românească actuală, dorind să stimuleze schimbul de idei și de informații.

 

În 2016, IRES a devenit singura companie de cercetare de piață din România membră la nivel corporate a ESOMAR (European Society or Opinion and Marketing Research).