-
Unul din 5 români practică un sport în mod regulat, iar aproape trei sferturi cred că pentru o familie obișnuită din România este deloc sau destul de puțin accesibil să își susțină din punct de vedere financiar copiii pentru practicarea unui sport la nivel de performanță.
- Mai mult de două treimi dintre respondenți cred că starea actuală în care se află sportul românesc este mai proastă și mult mai proastă decât în urmă cu 30 de ani.
- Fotbalul rămâne sportul preferat de cei mai mulți dintre respondenții participanți la studiu.
- Gheorghe Hagi (32%), Nadia Comăneci (16%) și Simona Halep (14%) sunt primii în topul sportivilor români admirați, în timp ce jucătorii de fotbal Lionel Messi (23%) și Cristiano Ronaldo (20%) sunt primii în topul sportivilor străini admirați.
- Scrima (41%), canotajul (28%), gimnastica artistică (20%), tenisul de câmp (18%) și handbalul sunt sporturile de la care românii au avut cele mai mari așteptări cu privire la performanța la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.
- 6 din 10 respondenți consideră însă că sportivii români din loturile olimpice nu au condiții adecvate de pregătire, fapt care justifică slabele performanțe. În cazul lipsei performanțelor gimnaștilor români, situație care este cunoscută de două treimi dintre respondenți, în timp ce 37% dintre cei chestionați cred că aceasta este determinată în primul rând de lipsa fondurilor sau a condițiilor de care dispun sportivii pentru practicarea acestui sport, 23% indică dezinteresul statului pentru această disciplină sportivă, iar 9% cred că antrenorii sunt la originea acestei situații.
Sunt câteva dintre datele rezultate în urma unui sondaj de opinie cu privire la interesul și atitudinile românilor față de sport și față de Jocurile Olimpice de la Rio 2016, sondaj realizat în perioada de desfășurare a competiției olimpice (16-18 august 2016).
Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1223 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,9%
Perioada realizării anchetei: 16-18 august 2016
Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Vă invităm să consultați raportul pe larg și analiza datelor.
Raportul poate fi vizualizat mai jos:
IRES_INTERES SI ATITUDINI JO RIO 2016_RAPORT DE CERCETARE by IRES_ARES on Scribd