Mineriada și banalizarea răului

 

Ancheta sociologică ”Reprezentări și percepții sociale legate de evenimentele din Piaţa Universității din 13-15 iunie 1990”, realizată de IRES la comanda Digi24 HD, arată existența unui percepții fragmentare și biasate cognitiv și cultural a evenimentelor tragice petrecute în Piaţa Universității, în 13-15 iunie 1990.

 

O analiză pe această temă semnată de sociologul Vasile DÂNCU, preşedintele IRES, este disponibilă aici.

 

Deși 66% dintre români spun că știu ce s-a întâmplat în acele zile, doar puțin peste jumătate dintre aceștia (58%) evaluează că este bine sau destul de bine informat despre acest eveniment.

Dosarul Mineriadei este un subiect de interes pentru cei care cunosc evenimentele din iunie 1990, din Piaţa Universităţii. Potrivit studiului, aproape trei sferturi dintre aceşti (73%) cred că este bine că s-au reluat cercetările asupra acestor evenimente. Doar 17 la sută dintre respondenţii avizaţi cu privire la evenimentele din iunie 1990 consideră că redeschiderea dosarului este un „lucru rău”.

Cu privire la momentul reluării anchetei, mai bine de jumătate (57%) dintre respondenţii care cunosc evenimentele din iunie 1990 cred că „nu este prea târziu”, dar alţi 41% consideră însă decizia ca fiind tardivă. Peste jumătate (55%) dintre aceştia declară că au încredere că justiţia va face dreptate în acest caz, însă 4 din 10 participanţi la studiu sunt neîncrezători în dreptatea justiţiei. De altfel, un procent similar se pronunţă şi în chestiunea pedepsirii vinovaţilor în acest caz: 54% dintre respondenţii care cunosc ce s-a întâmplat în iunie 1990 cred că vinovaţii de producerea evenimentelor vor fi pedepsiţi.

80% dintre respondenţii avizaţi cu privire la evenimentele din iunie 1990 sunt de părere că justiţia română nu ar fi redeschis acest dosar dacă nu ar fi fost decizia CEDO în acest sens.

44% dintre respondenţii informaţi cu privire la mineriada din 1990 spun că Miron Cozma a avut pe parcursul evenimentelor rolul de lider al minerilor sau a condus mineriada, 8% cred că a adus minerii în Bucureşti, însă 25% dintre respondenţii menţionaţi nu  cunosc rolul pe care l-a avut Miron Cozma. Totuşi, peste 61% dintre aceşti respondenţi îl consider pe Miron Cozma vinovat pentru implicarea sa în evenimentele din 1990.

59% dintre participanţii la acest studiu aveau, în 1990, 18 ani. Dintre aceştia, 81% declară că  au participat la alegerile prezidenţiale din acel an, iar 65% dintre respondenţii care au participat la acel scrutin afirmă că îşi amintesc cu cine au votat. 73% dintre participanţii la studiu care îşi amintesc cu cine au votat la alegerile din mai 1990, spun că i-au acordat votul lui Ion Iliescu, în timp ce 10% declară că au votat cu Ion Raţiu , iar 7% cu Radu Câmpeanu.

80% dintre participanţii la studiu nu îşi mai amintesc cu ce procent a  câştigat Ion Iliescu alegerile prezidenţiale din mai 1990. 

 

 

Metodologie
Volumul eșantionului: 1.273 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,8%
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI
Perioada anchetei: 13-14 august 2015

 

Beneficiar: Digi24 HD

Studiul este disponibil integral aici şi poate fi vizualizat mai jos: