PERCEPȚII PUBLICE PRIVIND CAZUL VIOLULUI DIN VASLUI

Cazul violului  din județul Vaslui a făcut obiectul unor dezbateri intense în spațiul public din România cu precădere după decizia instanței cu privire la cercetarea în libertate a suspecților.  

Pe fondul unui climat de relativă siguranță resimțită la nivelul localității în care trăiesc, doar 9% dintre participanții la un studiu IRES declară că au cunoștință de un caz de viol care a avut loc în comunitatea lor. 84% dintre cei chestionați cred însă că, în România, pedepsele pentru infracțiunile de viol sunt prea blânde.

94% dintre  respondenți au auzit despre cazul violului din Vaslui urmat de cercetarea suspecților în stare de libertate  și mai bine de 6 din 10 din totalul respondenților  s-au declarat interesați de subiect. Principalul mijloc de informare cu privire la acest caz este televiziunea - 89% dintre respondenții informați au aflat de la televizor. Doar 14% dintre participanții la studiu cred că presa a dat prea multă atenție acestui caz.

Cei mai mulți dintre respondenți sunt de părere că decizia instanței de a-i cerceta în stare de libertate pe cei 7 suspecți nu este corectă.

 

Datele fac parte din studiul IRES - ”Percepții publice privind cazul violului din Vaslui”, realizat pentru DIGI24 și pot fi consultate integral aici sau vizualizate mai jos.

 

Caracteristicile studiului:

Volumul eșantionului: 1.015 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%

Perioada anchetei: 30 iulie 2015

 

 

  IRES_Perceptii Publice Privind Cazul de Viol de La Vaslui_2015_DIGI24