Medierea în România

Conflictele de familie sunt cazurile cele mai frecvente care au ajuns la mediatori în anul 2014, relevă un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES, în februarie 2015, la comanda Mediere.Net.

 

Acestea sunt urmate de conflictele comerciale (15%), de conflictele de muncă (5%) şi de conflicte de vecinătate / asociații de proprietari (5%).

Mediatorii au avut, în anul 2014, o medie de aproape 12 cazuri, cei mai mulţi dintre ei declarând între 1 şi 5 cazuri. 12% dintre mediatori nu au avut niciun caz în 2014. Aproape o treime dintre ei (29%) dintre ei susţin că nu au realizat niciun venit din activitatea de mediere desfăşurată în anul 2014, în condiţiile în care pentru 13% dintre mediatorii intervievaţi medierea reprezintă principala activitate generatoare de venit. Un sfert dintre mediatorii participanţi la acest studiu sunt de profesie jurişti (25%), 14% dunt avocaţi, 14%  economişti sau experţi contabili, 12% consilieri juridici, 10% ingineri.

Aproximativ jumătate dintre cei intervievați consideră că medierea se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 33% cred că medierea se îndreaptă într-o direcție bună. Tendința este similară în ceea ce privește încrederea în instituția Consiliului de Mediere (indiferent de componența acestuia): 48% dintre respondenți au multă încredere în această instituție, iar 50% au puțină încredere. Cei mai mulți dintre respondenți (40%) sunt mai degrabă nemulțumiți de activitatea Consiliului de Mediere care tocmai își încheie mandatul, iar 32% sunt mai degrabă mulțumiți de activitatea acestuia.

Aproximativ trei sferturi dintre mediatorii care au participat la acest studiu sunt interesați de alegerile din acest an pentru Consiliul de Mediere și declară că vor vota la aceste alegeri. 14% dintre cei intervievați nu sunt încă hotărâți dacă vor vota, iar 12% declară că nu votează. Cu toate astea, un sfert dintre cei intervievați susțin că nu cunosc activitatea niciunui candidat la aceste alegeri, iar 57% dintre participanții la studiu cunosc activitatea unui număr de maxim 5 candidați.

 

Majoritatea mediatorilor (80%) consideră că aceste alegeri sunt utile, puțin peste jumătate dintre ei cred că alegerile sunt bine organizate, 70% consideră că organizarea alegerilor este transparentă, 78% - că respectă dreptul tuturor mediatorilor de a candida și 88% - că respectă dreptul mediatorilor de a vota.

 

Cele mai importante caracteristici pe care viitorii membri ai Consiliului de Mediere ar trebui să le aibă sunt, în opinia participanţilor la studiu: profesionalismul (să fie competenți, să fie buni mediatori), dedicarea și interesul față de profesie, onestitatea, deschiderea, disponibilitatea, abilitățile de comunicare și de negociere. Cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le aibă viitorul Președinte al Consiliului de Mediere, menţionate de respondenţi, sunt: să fie un bun profesionist, integru și lipsit de interese materiale, dedicat profesiei, dar și un bun manager.

Principalele acțiuni pe care mediatorii intervievați consideră că ar trebui să le realizeze noul Consiliu de Mediere sunt: revizuirea legislației în domeniu și promovarea medierii.

  

 

Studiul a fost realizat în perioada 19-20 februarie 2015. Eroarea maximă tolerată este de ± 3%, la un nivel de încredere de 95%. Eșantionul, reprezentativ la nivelul mediatorilor cu drept de vot la aceste alegeri, a fost compus din 900 respondenți.Metoda de aplicare a chestionarelor a fost cea a intervievării telefonice – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).