Referendum 2012

Analiza de vot realizată de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES în data de 29 iulie 2012, pe un eșantion de 6381 de cetățeni de peste 18 ani, arată că prezența la vot în ziua referendumului a fost influențată decisiv de culoarea politică a primarului.
Potrivit cercetării Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES:

• Primarii USL au dus la vot 73% dintre votanți (față de 45% din voturile pentru primării obținute la alegerile locale). PDL se plasează la un nivel apropiat. Electoratul din localități conduse de primari PPDD, UDMR și alte partide a lipsit într-o proporție mai mare
• Votanții lui Crin Antonescu s-au dovedit a fi cei mai interesați să-și exercite votul, cei ai lui Traian Băsescu și Mihai Răzvan Ungureanu au cele mai mici rate de prezență.
• Votanții lui Crin Antonescu și Victor Ponta s-au dovedit a fi cei mai motivați să voteze DA, în favoarea demiterii președintelui.
• Votanții USL au fost cei mai determinați pentru a vota DA, iar cei ai UNPR cei mai indeciși.
• Femeile au fost prezente la vot în măsură mai mare decât bărbații, dar, în același timp, au fost și cele mai indecise.
• Profilul votantului la referendum este: femeie, cu vârsta între 36-65 de ani, cu studii medii/școală profesională.

Caracteristicile studiului:

Volumul eșantionului: 6381 de indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 1,4%
Data anchetei: 29 iulie 2012
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI


Mai multe detalii despre comportamentul electoral al românilor în ziua referendumului găsiți în raportul de cercetare, raportul post referendum si analiza datelor .