BAROMETRUL PERCEPȚIEI RISCULUI
Nivelul de trai și starea de sănătate sunt riscurile cele mai mari percepute de români, iar pe lista temerilor în top se află viitorul copiilor lor, dar și prețurile, criminalitatea și infracțiunile.

Peste 80% dintre respondenții unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES se tem, în viitor, de o scădere a veniturilor, iar un procent similar dintre ei se tem de inflație.  Trei sferturi dintre persoanele intervievate se tem de boală, iar pe jumătate dintre acestea le îngrijorează dobânda la bancă.

Printre cele mai mari temeri ale românilor se află cea pentru viitorul copiilor lor, motiv de îngrijorare pentru 83% dintre respondenți, precum și prețurile (81%) și criminalitatea și infracțiunile (80%). Aceste temeri sunt urmate de frica de boală (74%), de cea de tulburări sociale (70%), de șomaj (59%), de atac terorist (46%) și de război (43%).

Cei mai mulți români (81%) spun că, personal, simt efectele crizei economice, în timp ce 84% spun că familia lor este afectată de această criză, iar o proporție similară, 85%, declară că această criză afectează bugetul familiei.

Doar 54% dintre români sunt mulțumiți de sănătatea lor, în timp ce și mai puțini sunt mulțumiți de serviciul pe care îl au – 33%, de felul în care trăiesc – 31% sau de banii pe care îi au – 25%.

Respondenții tind să considere că viața lor s-a înrăutățit din 2010 în proporție mai ridicată decât cum că s-ar fi îmbunătățit sau ar fi rămas la fel; astfel, lucrurile au mers mai prost în 2011 pentru 46% dintre ei, au mers la fel pentru 32% și au mers mai bine pentru 22%. Aceștia devin și mai pesimiști când sunt întrebați cum consideră că este viața oamenilor din localitatea în care trăiesc, comparativ cu anul anterior, întrucât 57% consideră că este mai proastă, 24% că este aproximativ la fel și doar 11% că este mai bună. Această atitudine se accentuează și mai mult când respondenții se raportează la oamenii din țară, ei considerând în proporție de 74% că viața acestora a fost mai proastă în 2011, comparativ cu 2010.

Când vine vorba de cauzele problemelor pe care le au, persoanele intervievate consideră în proporție de 60% că veniturile sunt de vină în mare sau foarte mare măsură. Locul de muncă este considerat o sursă de probleme în mare sau foarte mare măsură de către 36% dintre respondenți, în timp ce cheltuielile de întreținere a locuinței sunt învinuite de 64% dintre ei.

41% dintre persoanele intervievate ar schimba totul, dacă ar putea să își trăiască viața de la început. Doar 13% spun că nu ar schimba nimic, în timp ce 23% ar schimba mult, iar 21% ar schimba puțin.
 
Volumul eșantionului: 1.455 indivizi, de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
Eroare maximă tolerată: ± 2,7%
Metoda de culegere a datelor: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Perioada de culegere a datelor: 21-22 decembrie 2011
 
Barometrul a fost realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES în colaborare cu Asociaţia Română pentru Evaluare şi Strategie - ARES.

Mai multe detalii aflați în raportul de cercetare și în analiza descriptivă a datelor.
 
View more presentations from IRES