PROIECȚII SOCIALE ALE ROMÂNILOR PENTRU 2012 - SONDAJ IRES

10.01.2012 | Anul 2012 este unul al prudenței și al nevoii de siguranță pentru români.

Este concluzia cea mai importantă care reiese din studiul ”Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012” realizată de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES la mijlocul lunii decembrie 2011.

Conform datelor rezultate din studiul amintit, românii tind să avanseze sume modeste în ceea ce privesc veniturile minime de care au nevoie pentru un trai decent și, în același timp, sunt mai puțin nemulțumiți cu privire la nivelul de trai actual. Au puține speranțe cu privire la capacitatea lor de a face economii, sunt extrem de prudenți atunci când vine vorma despre perspectivele de a face investiții sau achiziții și, în același timp, siguranța este cuvântul de ordine în ceea ce privește locul de muncă.

În acest context, devine explicabil de ce 6 din 10 români nu cred că vor pleca în vacanță în anul 2012, iar cei care își proiectează concediul de anul viitor tind să aloce sume care se situează, majoritatea, sub 500 de Euro.

Toate aceste tendințe se acutizează de la un an la altul, pe fondul crizei financiare, în acest sens studiul prezintă comparativ indicatori măsurați și în anul 2010 pentru proiecția anului 2011.

Totuși, studiul consemnează o evoluție de încredere – este vorba despre încrederea în moneda națională care înregistrează un progres de 11 procente în detrimental încrederii în moneda europeană.

Studiul ”Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012” a fost realizat în data de 13 decembrie 2011, pe un eșantion de 1.435 de indivizi din toate regiunile țării, iar pentru ilustrarea evoluției indicatorilor s-a utilizat un studio similar realizat în data de 8 decembrie 2010.

Descrierea cercetării ”Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2012”:
Volumul eșantionului: 1.435 indivizi, de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
Eroare maximă tolerată: ± 2,6%
Metoda de culegere a datelor: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Perioada de culegere a datelor: 13 decembrie 2011
Beneficiar: Asociața Română pentru Evaluare și Strategie - ARES

Descrierea cercetării ”Proiecții sociale ale românilor pentru anul 2011”:
Volumul eșantionului: 1.374 indivizi, de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
Eroare maximă tolerată: ± 2,7%
Metoda de culegere a datelor: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Perioada de culegere a datelor: 8 decembrie 2010
Beneficiar: Asociața Română pentru Evaluare și Strategie - ARES

Mai multe detalii aflați în raportul de cercetare.
 
View more presentations from IRES