Anul politic 2012 - Predictii ale opiniei publice

04.01.2012 | Anul politic 2012 - Predicții ale opiniei publice. Un sondaj IRES

Sondajul IRES, realizat la începutul lunii decembrie a anului 2011, a urmărit realizarea unei diagnoze a cunoștințelor politice de bază ale respondenților, precum și conturarea unor prognoze realizate de oamenii obișnuiți privind evoluțiile mediului politic din România.

Despre discrepanțele dintre interes declarat, comportamente de informare și cunoștințe, precum și despre veridicitatea predicțiilor opiniei publice comentează Vasile Dâncu, în sinteza descriptivă și interpretativă a datelor.
 
Predicții ale opiniei publice
Un comentariu de Vasile Dâncu

Expertologia a devenit una dintre cele mai noi religii. În toate domeniile, experții fac analize, predicții și dau sfaturi. De la modă la cosmetică, de la viața economică la viața de cuplu. Marile agenții de rating economic sau politic și laureații premiului Nobel nu au prevăzut criza mondială, dar pentru asta nu au renunțat să apară peste tot și să dea sfaturi.
În general, majoritatea celor care fac predicții în spațiul public, experți sau simpli comentatori, nu se bazează pe vreo formă de validare a cunoștințelor lor sau pe vreo metodă de cercetare sau observație sistematică. Cu expertiza din politică este și mai complicat. Aici, de regulă, foarte rar sunt întrebați experți din exterior, iar cel mai adesea prognozele le fac actorii politici. Ei spun ce se va întâmpla cu dorința ca acest lucru să se întâmple ca și profeție care se autorealizează. Ideea că un sondaj de opinie sau o proiecție poate produce efectul respectiv pentru că oamenii caută să se alinieze tendinței dominante este mistic acceptată, dar asta nu se produce decât într-o mică măsură, nesemnificativă am putea spune.

Dar “expertiza” omului de pe stradă are vreo valoare?...

Descrierea cercetării:
Volumul eșantionului: 1.375 indivizi, de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
Eroare maximă tolerată: ± 2,69%
Metoda de culegere a datelor: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Perioada de culegere a datelor: 7-8 decembrie 2011
Beneficiar: Asociața Română pentru Evaluare și Strategie - ARES

Mai multe puteți afla accesând sinteza datelor, realizată de Vasile Dâncu.
 
View more documents from iresibc