România, în pericol?

Recentele violențe în care au fost implicați și membri ai unor grupări din mai multe orașe din țară au generat ample dezbateri în mass media legate de siguranța pe care o au cetățenii din România.

Cercetarea pornește de la cazul sportivului Chauncey Hardy care a murit după ce a fost agresat într-un bar din localitatea Giurgiu și care beneficiază de o largă notorietate în rândul respondenților, 88% dintre cei chestionați fiind informați cu privire la acest eveniment. Dintre aceștia, peste trei sferturi (78%) consideră că sportivul a fost agresat.  84% dintre participanții la studiu susțin că șansele de supraviețuire ale lui Chauncey Hardy ar fi fost mai mari dacă traumatismul cranio-cerebral ar fi fost depistat mai rapid, iar 58% cred că medicii care l-au tratat au greșit.

Pentru 80% dintre respondenți, clanurile mafiote și crima organizată sunt o problemă reală în România, același procent considerând că fenomenul crimei organizate și al clanurilor mafiote reprezintă o amenințare șla adresa siguranței naționale. În acest context, 50% dintre români simt că ar putea deveni ei înșiși afectați de acest fenomen, iar o treime dintre respondenți susțin că în localitățile în care trăiesc există clanuri mafiote sau rețete de crimă organizată.

Ministerul Administrației și Internelor întrunește cele mai multe opțiuni ale participanților la studiu atunci când aceștia sunt rugați să desemneze instituția responsabilă în combaterea crimei organizate. Pe locul al doilea, respondenții indică Serviciul Român de Informații (24%).

Trei sferturi dintre români cred că partidele politice sunt vinovate de răspândirea clanurilor mafiote șia rețelelor de crimă organizată.Studiul ”România, în pericol?” este un semnal de alarmă pe care Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES îl lansează autorităților publice cu privire la siguranța cetățenilor și amenințările cu care oamenii se confruntă zi de zi.

Mai multe detalii aflaţi în raportul de cercetare.