NATIONAL BANKING INDEX - o premieră pe piața cercetării de marketing financiar din România

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES derulează în anul 2011 Programul Național de Evaluare a Serviciilor Instituțiilor Bancare din România - NATIONAL BANKING INDEX 2011, primul program integrat de evaluare a percepției pieței bancare derulat în România.

Rezultatele National Banking Index reprezintă un feedback al clienților cu privire la experiența lor cu piața bancară. În studiul realizat de IRES, percepțiile acestora sunt analizate atent și interpretate într-o manieră coerentă, astfel încât să servească drept barometru pentru eficiența băncilor, pe de o parte, dar și drept linii directive pentru viitor, pe de altă parte. Prin evidențierea punctelor nevralgice, dar și a punctelor forte a relației client-bancă, rezultatele studiului pot conduce la o mai bună raliere a serviciilor și produselor oferite de bănci la nevoilor clienților.

Raportul atașat conține rezultatele studiului prospectiv cu privire la piața bancară derulat de cercetătorii Institutului Român pentru Evaluare și Strategie - IRES în luna ianuarie 2011.
 
Studiul relevă că doar 3% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban au foarte multă  încredere în bănci în general, în timp ce 41% au multă încredere, 40% puțină, iar 13% foarte puțină încredere.
65% dintre românii care utilizează servicii bancare au un cont curent (inclusiv card de salariu), 35% au un card de credit, 22% au un cont de economii, în timp ce 16% au luat un credit pentru nevoi personale.
O treime din respondenți folosesc bancomatul săptămânal, o cincime ocazional, în timp ce o altă treime folosește bancomatul o dată pe lună. Restul respondenților îl folosesc mai rar (6%) sau deloc (15%). 47% dintre români nu folosesc niciodată cardul pentru a plăti cumpărăturile, iar 33% îl folosesc ocazional; 15%, în schimb, îl folosesc de cele mai multe ori, iar 5% declară că îl folosesc de fiecare dată. Serviciile bancare on-line sunt accesate în prezent de doar 17% dintre utilizatorii serviciilor bancare.
 
Conform studiului, procesul de alegere a băncii de către o persoană este determinat, mai degrabă, de factori perceptuali de tipul: încredere, amabilitate etc. și într-o proporție mai scăzută de oferta efectivă a băncii.
Aproape jumătate (48%) dintre utilizatorii serviciilor de banking din România declară că nu îi nemulțumește nimic cu privire la relația pe care o au cu banca.
În mod paradoxal, cu toate că se declară mulțumiți per total de serviciile bancare, dar și de aspecte mai specifice ale colaborării cu băncile, oamenii tind să mențină o distanță față de aceste instituții și receptează serviciile lor ca fiind doar în favoarea băncilor și nu a clienților.
 
Dintre băncile prezente pe piața din România, BCR se bucură de cea mai ridicată notorietate (top of mind) – 34%. Aceasta este urmată de BRD, menționată de 18% dintre respondenți, Banca Transilvania – 13%, Raiffeisen Bank – 11%, Bancpost – 5% și ING – 5%. Restul băncilor au fost menționate de sub 5% dintre respondenți.
 
Potrivit studiului, unul din 10 utilizatori de servicii bancare, cu rezidența în mediul urban, intenționează să ia un credit de la bancă în viitorul apropiat.
Într-o lună normală, doar 39% dintre utilizatorii de servicii bancare din mediul urban reușesc să facă economii.
 
Mai multe detalii, găsiți în raportul de cercetare și în analiza datelor pe care vă invitam să le parcurgeți.
 
 
 
Articole despre:

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8311854-studiu-ires-romanii-sunt-multumiti-banci-dar-percep-serviciile-lor-fiind-doar-favoarea-institutiilor-credit-vezio-analiza-perceptiei-bancilor-catre-populatie.htm

http://www.mediafax.ro/economic/romanii-nu-au-incredere-in-banci-mai-mult-de-trei-sferturi-prefera-sa-nu-lucreze-cu-institutiile-bancare-7992992/

http://www.gandul.info/news/
unul-din-zece-romani-de-la-oras-vrea-credit-cum-isi-alege-banca-7993164

http://www.doingbusiness.ro/ro/stiri-afaceri/21266/ires-doar-3-dintre-utilizatorii-de-servicii-bancare-din-mediul-urban-au-foarte-multa-incredere-in-banci

http://www.realitatea.net/
ires-doar-10prc-din-utilizatorii-de-servicii-bancare-vor-sa-ia-un-credit-in-viitorul-apropiat_804753.html

http://www.citynews.ro/cluj/economic-25/sondaj-3-dintre-romani-au-incredere-foarte-mare-in-banci-109259/
 

http://www.stiridecluj.ro/economic/jumatate-dintre-romani-nu-au-folosit-niciodata-cardul-sondaj-ires
 
http://www.money.ro/bcr--banca-in-care-romanii-au-cea-mai-multa-incredere_862336.html
 
http://www.europafm.ro/stiri/economie/studiu-ires-in-ce-banci-au-romanii-incredere~n47186/
 
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/majoritatea-romanilor-nu-prea-mai-crede-in-banci-vezi-care-sunt-bancile-cu-cea-mai-mare-notorie.html

http://www.libertatea.ro/stire/studiu-ires-romanii-nu-au-incredere-in-banci-322949.html

http://www.ziuadecj.ro/eveniment/banca-transilvania-pe-podiumul-preferintelor-la-nivel-national--61232.html

http://www.ghiseulbancar.ro/articole/109/12975/Doar_10__din_utilizatorii_de_servicii_bancare_vor.htm

http://www.finzoom.ro/Info/art/FinancialNews/Care-Este-Banca-in-C~675b3706f6df45b3b43bc8395ff2ab13/

http://www.banknews.ro/stire/45276_care_este_banca_in_care_romanii_au_cea_mai_multa_incredere.html

http://www.cotidianul.ro/137781-Care-este-banca-in-care-romanii-au-cea-mai-multa-incredere