Știrile PRO TV ora 19, 7 februarie 2011
Franta este al doilea mare dusman al Romaniei dupa Rusia. Vezi de ce


Asta cred majoritatea romanilor, de cand oficialii de la Paris s-au impotrivit aderarii tarii noastre la Spatiul Schengen, in luna martie.

Primul loc in „topul dusmanilor tarii" este ocupat de Rusia, cu 24%. Surprinzator insa, pe locul doi apare Franta, o tara pe care pana de curand o consideram prietena.

Dupa scandalul Schengen, nu mai putin de 18% dintre romani cred ca francezii ne sunt dusmani. Urmeaza Ungaria cu 9%, in timp ce pe locurile 4 si 5 se situeaza Statele Unite ale Americii si Germania.

Impresia ca francezii ne vor raul se mentine si la nivelul relatiei dintre cei doi sefi de stat. 38% dintre cei intervievati considera ca Nicolas Sarkozy are un comportament ostil fata de Traian Basescu, 35% spun ca este unul indiferent, iar 21%, prietenos.

In conditiile in care rapoartele de evaluare sunt pozitive, romanii atribuie esecul aderarii Ministerului de Externe in proportie de 43%, in timp ce 21% cred ca de vina este Parlamentul, iar 19% Presedintia.

Lupta impotriva coruptiei, invocata de Franta si Germania, a fost luata in discutie si de ministrul finlandez al Afacerilor Europene, care a vorbit despre recentele arestari de la Siret.
 
"Cred ca aceasta actiune demonstreaza ca exista resorturile necesare in lupta impotriva coruptiei. Ne intereseaza sa urmarim si noi mai departe informatiile despre continuarea procedurilor penale si daca vor fi condamnari", a declarat Astrid Thors, ministrul Afacerilor Europene si al Imigratiei din Finlanda.

In plus, potrivit sondajului, 56% dintre cei intervievati cred ca imaginea Romaniei in lume este una proasta sau foarte proasta, in timp ce 42% spun ca tara are o imagine buna.

Studiul a fost realizat in perioada 2 -3 februarie pe un esantion de 1.111 persoane. Marja de eroare este de plus, minus 3%.

Video