SONDAJ NAȚIONAL: PERCEPȚII ȘI ATITUDINI PRIVIND MĂSURILE DE RELAXARE A RESTRICȚIILOR IMPUSE DE PANDEMIA DE COVID-19

 

 

PERCEPȚIILE ȘI ATITUDINILE ROMÂNILOR
PRIVIND

MĂSURILE DE RELAXARE A RESTRICȚIILOR IMPUSE DE PANDEMIA DE COVID - 19  


 

În contextul ridicării treptate a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, IRES a realizat un sondaj de opinie pentru a evalua gradul de susținere publică, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la  măsurile de relaxare.

 

·         Măsurile anunțate de Președintele României în 13 mai 2021 privind relaxarea restricțiilor impuse de pandemia de COVID – 19 au o largă susținere publică.

·         Jumătate dintre români cred că măsurile de relaxare au fost luate la momentul  potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

·         3 din 10 români sunt de părere că toate restricțiile ar trebui ridicate cât mai curând.

·         Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor.

·         Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români.

·         Condiționarea unor măsuri de relaxare de rata de vaccinare îi determină pe 18% dintre români să își schimbe atitudinea cu privire la vaccinare: 12% dintre români, anterior defavorabili, spun că acum sunt pentru vaccinare, iar 6%, anterior favorabili, se declară acum împotrivă.

·         Restricțiile de circulație și deplasare, purtarea măștii și lipsa contactului cu cei apropiați au fost restricțiile cel mai dificil de suportat pentru români.

·         6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse și după relaxarea restricțiilor, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție.

·         Pentru moment, pandemia pare că a temperat apetitul românilor pentru petrecerea vacanței de vară în străinătate.

 

  

MĂSURILE DE RELAXARE AU UN GRAD RIDICAT DE SUSȚINERE PUBLICĂ.

Măsurile de relaxare anunțate de autorități în 13 mai sunt agreate de un procent ridicat dintre români, susținerea publică depășind 75% pentru permiterea organizării în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale cu număr limitat de spectatori, vaccinați sau testați, ajungând la 98% pentru revenirea la normal a programului magazinelor.

Peste jumătate dintre respondenți sunt de părere că aceste măsuri au fost luate la momentul  potrivit, în timp ce peste un sfert cred că au fost luate prea târziu, iar 17% sunt de părere că au fost luate prea repede.

 

CUM AU PROFITAT ROMÂNII DE RELAXAREA RESTRICȚIILOR?

Peste o treime dintre români spun că au profitat, din 15 mai, de relaxarea restricțiilor, cu precădere bărbații, tinerii, respondenții cu studii medii și superioare și cei care locuiesc în orașe. Cei mai mulți au renunțat la purtarea măștii în spațiile publice deschise (66%), aproape un sfert (23%) au circulat după ora 22.00, iar 1 din 10 a participat la o petrecere, alți 9% s-au plimbat, 5% au mers la cumpărături după ora 21.00, iar 5% au ieșit la un restaurant sau la terasă.

 

PENTRU ROMÂNI, LIMITAREA CIRCULAȚIEI, PURTAREA MĂȘTII ȘI DISTANȚAREA FIZICĂ AU FOST  RESTRICȚIILE CEL MAI GREU DE SUPORTAT.

17% dintre participanții la studiu au spus că purtarea măștii a fost restricția cel mai dificil de respectat în această perioadă (12% au indicat purtarea măștii în general, iar 5% purtarea acesteia în interior), în timp de 40% indică diferite restricții legate de circulație și deplasări. Alți 9% spun că a fost dificil să respecte rigorile legate de distanțarea fizică și care au impus lipsa contactului cu cei dragi. 

 

CE VOR PĂSTRA ROMÂNII ȘI DUPĂ RELAXAREA RESTRICȚIILOR?

95% dintre români susțin că vor păstra obiceiul de a se spăla pe mâini și după relaxarea restricțiilor, trei sferturi spun că vor păstra distanțarea fizică, 6 din 10 respondenți declară că vor continua să se întâlnească doar în grupuri restrânse, iar peste jumătate dintre participanții la sondaj (58%) declară că vor continua să poarte masca de protecție. Aproape un sfert (24%) dintre respondenți spun că vor face mai mult cumpărături online, iar aproape 1 din 5 români (19%) susține că va căuta angajatori care să îi permită să lucreze de acasă.

 

CINE ARE MERITUL PENTRU RELAXAREA RESTRICȚIILOR?

Meritul pentru relaxarea restricțiilor din această perioadă revine cetățenilor pentru că au respectat măsurile de protecție, cred 6 din 10 români. 18% dintre respondenți cred că meritul este al Uniunii Europene pentru că a sprijinit România în gestionarea pandemiei. 8% îi atribuie acest merit Președintelui, iar 4% Primului-Ministru.

 

CONDIȚIONAREA VIITOARELE MĂSURILE DE RELAXARE DE RATA DE VACCINARE MODIFICĂ POZIȚIONAREA ROMÂNILOR PRIVIND VACCINAREA?

În repetate comunicări publice, autoritățile au anunțat că unele măsuri viitoare de relaxare vor fi condiționate de atingerea unei rate de vaccinare. Întrebați dacă acest lucru îi determină să își schimbe opinia despre vaccinare, 18% au spus că aceste declarații le schimbă părerea: 12% dintre români spun că anterior erau împotriva vaccinării, dar aceste declarații i-au făcut să fie favorabili, în timp ce 6% erau anterior favorabili, dar acum sunt împotrivă.

Sondajul arată că, în prezent, 2 din 3 români sunt favorabili vaccinării anti-COVID-19, iar 3 din 10 sunt împotriva vaccinării, în timp ce 4% nu au o poziționare. 

 

PENTRU MOMENT, PANDEMIA A TEMPERAT APETITUL ROMÂNILOR PENTRU VACANȚA DE VARĂ ÎN STRĂINĂTATE.

Dacă în general, înainte de pandemie, 32% dintre români luau în calcul să își petreacă vacanța de vară în afara României, anul acesta intenționează să facă acest lucru doar 20%, procentul fiind mai mare în rândul tinerilor, a persoanelor cu studii superioare și a celor care locuiesc în mediul urban. 

 

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.341 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,7%
Perioada realizării anchetei: 18 - 21 mai 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.

*Sondajul face parte din seria de studii realizate de IRES în scop propriu de cercetare.