PROTEJAREA MEDIULUI ȘI A ANIMALELOR SĂLBATICE_SONDAJ NAȚIONAL_II_VÂNĂTOAREA ANIMALELOR SĂLBATICE

 

PERCEPȚIILE ȘI ATITUDINILE ROMÂNILOR

PRIVIND

PROTEJAREA MEDIULUI ȘI A ANIMALELOR SĂLBATICE

 

PARTEA A II - A: CUM ÎI PERCEP ROMÂNII PE VÂNĂTORI ȘI CÂȚI AR FI DE ACORD CU INTERZICEREA VÂNĂTORII?

În contextul generat de vânarea, în luna martie, a unui urs brun în localitatea Ojdula (județul Covasna), într-o arie naturală protejată, IRES a realizat un sondaj care a urmărit mai multe dimensiuni ale narațiunilor expuse în spațiul public ca urmare a cazului ursului brun împușcat în România de un membru al monarhiei din Liechtenstein.

Prima parte a sondajului a evaluat opiniile românilor cu privire la atitudinile și comportamentele privind protecția animalelor și percepțiile legate ceea ce opinia publică a denumit cazul ursului Arthur.

A doua parte a sondajului, cea pe care o prezentăm în cele ce urmează, a urmărit să identifice percepțiile, atitudinile și comportamentele românilor cu privire la vânarea animalelor sălbatice. Câteva dintre concluzii:

ü  3 este procentul românilor care vânează sau care au vânat în trecut.

ü  1 din 5 români susțin că au în cercul de apropiați (familie, prieteni, cunoștințe) persoane care vânează.

ü  Portretul vânătorului este unul dominat de asocieri negative.

ü  8 din 10 români recunosc că sunt slab sau deloc informați cu privire la modul în care este practicată vânătoarea animalelor sălbatice, în prezent, în România.

ü  47% cred că vânătoarea este necesară și foarte necesară, o treime dintre români sunt de părere că este puțin necesară, iar 18% cred că nu este deloc necesară.

ü  Peste o treime dintre români nu sunt de acord cu vânarea animalelor sălbatice în România, indiferent de situația pentru care este realizată această activitate.

ü  1 din 5 români spune că a fost în situația în care a avut pagube în gospodărie  din cauza animalelor sălbatice.

ü  Peste 30% dintre români susțin că au întâlnit urși în plimbările în natură, 3% au avut această experiență frecvent.

ü  7% dintre români consumă carne de vânat, iar 12% ar fi dispusă să o consume.

ü  58% dintre participanții la sondaj ar fi de acord cu interzicerea vânătorii în România, dar 37% cred că nu ar trebui interzisă.

 

ATITUDINI ȘI COMPORTAMENTE CU PRIVIRE LA VÂNĂTOARE 

Larga majoritate a românilor nu au vânat, nu vânează  și nici nu ar fi dispuși să vâneze animale sălbatice3 este procentul românilor care vânează sau care au vânat în trecut. 

1 din 5 români au în cercul de propiați (familie, prieteni, cunoștințe) persoane care vânează. 

Portretul vânătorului este unul dominat de asocieri negative. Unei persoane care vânează i se asociază atribute precum: ”asasin”, ”criminal”, ”cruzime”, ”sadism”, ”braconaj”, ”infracțiune”, acestea fiind în concordanță cu opinia majoritară conform căreia vânătoarea este o practică crudă/sângeroasă, iar cei care ucid animale sălbatice sunt oameni răi. 4% asociază vânătoarea cu hobby-ul, 2% cu necesitatea, 1% cu pasiunea, 1% cu atenția, 1% cu curajul/sângele rece, iar 1% cu sportul. 

8 din 10 români recunosc că sunt slab sau deloc informați cu privire la modul în care este practicată vânătoarea animalelor sălbatice, în prezent, în România. Se consideră mai bine informați bărbații și tinerii.

Pe acest fond de slabă informare, opiniile legate de necesitatea vânătorii pentru societatea actuală sunt împărțite: 47% cred că vânătoarea este necesară și foarte necesară, o treime dintre români sunt de părere că este puțin necesară, iar 18% cred că nu este deloc necesară. Necesitatea acestei activități este susținută în proporții mai ridicate de către bărbați, adulți de peste 36 de ani sau de către respondenții care locuiesc în mediul rural și în Transilvania și Banat. De altfelpeste o treime dintre români nu sunt de acord cu vânarea animalelor sălbatice în România, indiferent de situația pentru care este realizată această activitate. Tendința este mai prezentă în rândul femeilor, în rândul tinerilor, la respondenții cu educație scăzută și la cei care locuiesc în regiunea de sud a țării. 1% dintre români sunt de acord cu vânătoarea în orice situație, iar aproape două treimi (63%) își declară acordul sub rezerva unor condiții. 

Într-o proporție covârșitoare (93%), românii nu sunt de acord cu faptul că există persoane care plătesc sume importante pentru a vâna în România specii rare de animale sălbatice. Doar 7% dintre cei chestionați sunt de acord cu această idee, opinia fiind întâlnită mai frecvent printre persoanele cu studii superioare și a intervievaților din Transilvania și Banat.

 

EXPERIENȚA DIRECTĂ CU ANIMALELE SĂLBATICE 

Experiența directă cu animalele sălbatice a fost analizată în cazul participanților la sondaj care obișnuiesc să se plimbe în natură. Astfel, trei sferturi (76%) dintre aceștia au spus că, pe durata plimbărilor, au întâlnit animale sălbatice, pentru aproape 1 din 5 experiența a fost frecventă, iar peste 30% susțin că au întâlnit urși, 3% frecvent, iar în timp ce 29% au avut rar această experiență. 

1 din 5 români spune că a fost în situația în care a avut pagube în gospodărie  din cauza animalelor sălbatice. 13% dintre participanții la studiu au avut animale din gospodărie atacate de animale sălbatice, iar 4% dintre respondenți declară că au fost atacate de un animal săbatic, 1% chiar de urși.

 

CONSUMUL DE CARNE DE VÂNAT 

Consumul de carne de vânat este redus în România, doar 7% dintre participanții la sondaj spun că obișnuiesc să consume acest tip de carne. 12% dintre cei care nu consumă vânat ar fi dispuși să o facă. Dacă bărbații, persoanele cu studii superioare și peste și respondenții din 51 și 65 de ani sunt în proporții mai ridicate actuali consumatori, bărbații, tinerii, persoanele cu studii superioare și respondenții din Transilvania și Banat sunt mai dispuși să cumpere acest tip de carne.

 

PRO SAU CONTRA INTERZICERII VÂNĂTORII

După cazul generat de vânarea în România a unui urs brun de către un membru al monarhiei din Liechtenstein, un deputat PNL a anunțat că va propune ca vânătoarea să fie interzisă în România. Dacă 58% dintre participanții la sondaj susțin această idee, 37% se declară împotrivă, considerând că nu ar trebui interzisă vânătoarea. Favorabili interzicerii sunt mai ales femeile și tinerii, în timp ce bărbații și persoanele cu educație ridicată cred contrariul. Spre comparație, întrebați dacă ar trebui să fie interzis pescuitul sportiv, doar 15% dintre participanții la sondaj cred că această activitatea ar trebui interzisă, în timp ce 80% cred contrariul.

 

VÂNĂTOAREA ȘI VOTURILE

1 din 5 români ar vota candidați care practică sau care susţin vânătoarea animalelor sălbatice, indiferent de tipul de scrutin la care ar fi chemați. Bărbații, tinerii și persoanele cu educație ridicată sunt cei în rândul cărora se regăsesc în proporţii mai ridicată respondenți mai deschiși să voteze acest tip de candidați.

IRES a  evaluat și modul în care românii se poziționează cu privire la un set de narațiuni expuse pe parcursul dezbaterilor generate de cel mai recent caz al unui urs vânat în România. Contextual, faptul că urșii au ajuns în zonele locuite de oameni este determinat de tăierea pădurilor și de faptul că oamenii au invadat prea mult teritoriile animalelor sălbatice, cred cei mai mulți dintre români:

Partea a treia și ultima a sondajului focusează percepțiile și atitudinile cu privire a protejarea mediului înconjurător și opiniile privind modul în care sunt gestionate resursele naturale ale României.

Fișa tehnică a studiului:
Volumul eșantionului: 1.004 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,19%
Perioada realizării anchetei: 7 – 11 mai 2021
Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Rezultatele pe larg ale părții a doua a studiului pot fi consultate pe 
website-ul IRES.