ROMÂNIA ÎN FAȚA PRELUĂRII PREȘEDINȚIEI CONSILIULUI UNIUNII EUROPENE │ 2019

2019, Ianuarie

 

  • Gradul de informare a românilor cu privire la preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului UE este ridicat
  • Preluarea de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene are un grad ridicat de favorabilitate din partea românilor
  • Intrarea României în UE este evaluată ca fiind un lucru bun pentru țara noastră de către 81% dintre români
  • Românii sunt pesimiști cu privire la șansele de aderare a țării noastre la Spațiul Schengen

 

 La 1 ianuarie 2019, România a preluat de la Austria Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene (CUE), timp de un semestru (6 luni). Ceremonia oficială de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene va avea loc joi, 10 ianuarie 2019, la București.

În acest context, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES prezintă care sunt percepțiile românilor cu privire la preluarea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. 

 

Intrarea României în UE – evaluată în termeni pozitiv de către români

Pe un fond de încredere în Uniunea Europeană mai ridicat decât media europeană, 8 din 10 români evaluează intrarea țării noastre în Uniune ca fiind un lucru bun pentru țara noastră.

 

Informare ridicată cu privire la preluarea Președinției Consiliului UE

 Aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deține, în 2019, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. 32% declară că nu știu despre acest lucru. 6 din 10 români informați despre deținerea de către România a Președinției Consiliului UE cunosc faptul că durata mandatului țării noastre este de 6 luni. Trei sferturi dintre participanții la studiu au identificat corect faptul că România nu a mai deținut, în trecut, Președinția Consiliului UE, în timp ce 13% dintre cei chestionați cred că țara noastră a mai deținut acest mandat.

 

Preluarea de către România a Președinției Consiliului UE – grad ridicat de favorabilitate

Peste trei sferturi dintre români consideră că deținerea Președinției Consiliului Uniunii Europene este un lucru bun pentru țara noastră, în timp ce 1 din 10 are o opinie contrară.

Mai mult de două treimi dintre participanții la studiul IRES (70%) cred că România va avea mai mult de câștigat în urma deținerii Președinției Consiliului UE.

 

Intrarea României în Schengen – privită cu pesimism

Aproape 2 treimi dintre respondenți cred că șansele României de a deveni membru cu drepturi depline ale Spațiului Schengen, în anul 2019, sunt mici și foarte mici. Aproape un sfert dintre cei chestionați evaluează aceste șanse ca fiind mari și doar 6% ca fiind foarte mari.

 

Mai multe detalii sunt disponibile în raportul de cercetare Ires_romania in Fata Presed... by on Scribd

 

Fișa tehnică a studiului:

Volumul eșantionului: 1.356 indivizi de 18 ani și peste

Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național

Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,7%

Perioada realizării anchetei: 7 – 9 ianuarie 2019

Metoda: Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)