CRIZA IMIGRANȚILOR ÎN EUROPA - PERCEPȚII PUBLICE ALE ROMÂNILOR

În plină criză internațională cu privire la exodul refugiaților în Europa, la comanda postului de televiziune Digi24, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a evaluat percepția românilor cu privire la acest fenomen.

83% dintre persoanele participante la studiul IRES au declarat că au auzit despre criza imigranților de la granițele Uniunii Europene.

Principalele motive care au generat exodul imigranților din țările de origine sunt, în opinia respondeților războiul (51%), și sărăcia (41%), în timp ce principali responsabili pentru criza existentă sunt indicați următorii: guvernele din țările de origine (67%), gruparea teroristă  Statul Islamic (ISIS) (54%), dar și SUA (36%), Uniunea Europeană (29%), Rusia (28%) sau Israel (24%).

Potrivit datelor, mai mult de jumătate dintre români - 57% - apreciază drept mic și foarte mic riscul ca România sa fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare și foarte mare.

Mai mult de o treime dintre participanții la studiu – 35% - evaluează România ca fiind ”foarte slab pregătită” pentru a face față unei crize a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, un procent simular – 38% - o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români – 21% -  cred că țara noastră este pregătită să facă față unei asfel de crize.

Pe de altă parte, dintre instituțiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranților, participanții la studiul IRES, respondenții creditează Armata cu cea mai ridicată încredere – 70% au multă și foarte multă încredere în capacitatea acestei instituții de a gestiona o criză a imigranților, urmată de Jandarmerie (58%), serviciile de informații (51%), organizațiile umanitare (50%), Poliția de Frontieră (49%), Consiliul Suprem de Apărare a Țării (39%), autorități locale (27%). Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în această listă predefinită de instituții, se află Guvernul în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenți declară că au mare și foarte mare încredere.

Mai mult de unul din doi români -58% - crede că refugiaţii ar trebui să aibă dreptul să aleagă ţara unde vor să îşi clădească noua viaţă. În schimb, românii sunt indeciși atunci când trebuie să își exprime opinia legată de primirea refugiaților în România. 65% dintre respondenți sunt de acord total sau parțial ca România să primească  un anumit număr de imigranți în calitate de membru UE. Însă atunci când sunt întrebați de posibilitatea ca refugiaţii să se mute chiar în localitatea lor,  procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.

 

Metodologie
Volumul eșantionului: 1.482 indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national.
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,6%
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI
Perioada anchetei: 28,31 august 2015

 

Mai multe date despre acest studiu pot fi consultate în raportul de cercetare sau vizualizate mai jos: