Percepțiile și așteptările mediatorilor față de alegerile pentru  Consiliul de Mediere – 2015

În perioada 19-20 februarie 2015, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare cu privire la așteptările mediatorilor de la candidații la alegerile pentru Consiliul de Mediere.

Dintre respondenți, 13% declară că ocupația lor principală (din care obțin cea mai mare parte a venitului) este medierea, iar 3% susțin că profesia lor de bază este cea de mediator (se ocupă de mediere cea mai mare parte din timp). Cel mai tânăr intervievat are 24 de ani, iar cel mai în vârstă – 78 de ani, media de vârstă a mediatorilor fiind de 44 de ani. 58% dintre mediatorii incluși în eșantion sunt de gen feminin și 42% - degen masculin.

Aproximativ jumătate dintre cei intervievați consideră că medierea se îndreaptă într-o direcție greșită și doar 33% cred că medierea se îndreaptă într-o direcție bună.Tendința este similară în ceea ce privește încrederea în instituția Consiliului de Mediere (indiferent de componența acestuia): 48% dintre respondenți au multă încredere în această instituție, iar 50% au puțină încredere.Cei mai mulți dintre respondenți (40%) sunt mai degrabă nemulțumiți de activitatea Consiliului de Mediere care tocmai își încheie mandatul, iar 32% sunt mai degrabă mulțumiți de activitatea acestuia.

Aproximativ trei sferturi dintre mediatorii care au participat la acest studiu sunt interesați de alegerile din acest an pentru Consiliul de Mediere și declară că vor vota la aceste alegeri. 14% dintre cei intervievați nu sunt încă hotărâți dacă vor vota, iar 12% declară că nu votează. Cu toate astea, un sfert dintre cei intervievați susțin că nu cunosc activitatea niciunui candidat la aceste alegeri, iar 57% dintre participanții la studiu cunosc activitatea unui număr de maxim 5 candidați.

Majoritatea mediatorilor (80%) consideră că aceste alegeri sunt utile, puțin peste jumătate dintre ei cred că alegerile sunt bine organizate, 70% consideră că organizarea alegerilor este transparentă, 78% - că respectă dreptul tuturor mediatorilor de a candida și 88% - că respectă dreptul mediatorilor de a vota.

Cele mai importante caracteristici pe care viitorii membri ai Consiliului de Mediere ar trebui să le aibă sunt, în opinia participanţilor la studiu: profesionalismul (să fie competenți, să fie buni mediatori), dedicarea și interesul față de profesie, onestitatea, deschiderea, disponibilitatea, abilitățile de comunicare și de negociere. Cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le aibă viitorul Președinte al Consiliului de Mediere, menţionate de respondenţi, sunt: să fie un bun profesionist, integru și lipsit de interese materiale, dedicat profesiei, dar și un bun manager.

Principalele acțiuni pe care mediatorii intervievați consideră că ar trebui să le realizeze noul Consiliu de Mediere sunt: revizuirea legislației în domeniu și promovarea medierii.

 

Potrivit studiului IRES, pe parcursul anului 2014, părțile care au mers la mediator au aflat despre activitatea acestuia/acesteia, cel mai frecvent, prin recomandări de la alte persoane (care participaseră, deja, la o ședință de mediere) și prin recomandări ale unor avocați. Domeniile în care s-au realizat cele mai multe medieri, conform declarațiilor celor intervievați, sunt conflictele familiale (divorț, partaj) și conflictele comerciale.

Studiul a fost realizat în perioada 19-20 februarie 2015. Eroarea maximă tolerată este de ± 3%, la un nivel de încredere de 95%. Eșantionul, reprezentativ la nivelul mediatorilor cu drept de vot la aceste alegeri, a fost compus din 900 respondenți.Metoda de aplicare a chestionarelor a fost cea a intervievării telefonice – CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

 

 

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES acţionează, din anul 2009, ca un think tank independent pe piaţa de cercetare socială din România devenind una dintre cele mai dinamice companii de profil din ţară.