Vacanțele românilor – vara 2012 - Studiu comparativ 2010 – 2011 – 2012

Marea este zona preferată de români pentru a-și petrece vacanțele de vară, iar Grecia și Spania – destinațiile externe alese.

În plină perioadă caniculară, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a analizat comportamentul românilor legat de petrecerea vacanțelor.
Studiul dezvoltat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES arată că unul din 5 români aleg să meargă în vacanță numai pe durata verii.
45% dintre români spun că anul acesta vor pleca în vacanță la mare, iar 27% aleg muntele, 11% aleg să viziteze un oraș și doar 4% își petrec vacanța într-o stațiune balneară. Deși marea pare să fie destinația preferată a românilor, aproape un sfert dintre ei (24%) nu au fost niciodată pe litoralul românesc.
Aproape o treime dintre respondenți (27%) au alocat pentru vacanța din această vară cel mult 1.000 de RON, iar 50% dintre cei chestionați spun că bugetul pe care îl au este același cu cel din anul anterior. Acest ultim procent trebuie interpretat în directă relaționare cu situația financiară a familiei, despre care 53% dintre participanții la studiu declară că s-a înrăutățit, în timp ce peste o treime spun că a rămas la fel.

Caracteristicile studiului:
Volumul eșantionului: 1540 de indivizi de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național
Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 2,5%
Ancheta de teren: 10 iulie 2012
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI


Mai multe detalii despre comportamentul și obiceiurile românilor cu privire la petrecerea vacanței de vară găsiți în raportul de cerecetare și analiza date.