„Bogați și săraci. Percepții și atitudini ale populației României privind sărăcia și incluziunea socială”

Sondajul de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES în luna martie a anului 2012 a urmărit desprinderea unor opinii, percepții și atitudini ale populației privind sărăcia și incluziunea socială.

În studiul nostru, 27% dintre persoanele care au fost incluse în eșantion declară că sunt mulțumite sau foarte mulțumite de felul în care trăiesc, în timp ce 71% sunt mai degrabă nemulțumite de acest aspect. 27% este proporția și a celor indivizi care se așteaptă ca peste un an să trăiască mult mai bine sau ceva mai bine, în timp ce 34% dintre ei se așteaptă să trăiască la fel, iar 32% să trăiască ceva mai prost sau mult mai prost.
Cei mai mulți români tind să se considere săraci, întrucât atunci când sunt rugați să se poziționeze pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă „sărac”, iar 10 înseamnă „bogat”, media obținută este 4,73. Mai mult, o proporție covârșitoare a respondenților declară că sunt de părere că, în România, cei mai mulți oameni sunt săraci – 90%; 5% dintre persoanele intervievate sunt de părere că majoritatea românilor sunt bogați, iar 3% că nu sunt nici bogați, nici săraci, deci au un statut intermediar...

Volumul eșantionului: 1.073 indivizi, de 18 ani și peste
Tipul eșantionului: multi-stratificat, probabilistic
Eroare maximă tolerată: ± 3%
Metoda de culegere a datelor: CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
Perioada de culegere a datelor: 29-30 martie 2012
Beneficiar: Asociația Română pentru Evaluare și Strategie - ARES



Mai multe detalii aflați atât din raportul de cercetare, cât și din comentariu.